Dales wil brief ambtenaren niet aan Kamer geven

DEN HAAG, 2 DEC. Minister Dales (binnenlandse zaken) vindt het niet “opportuun” om de brief die het kabinet heeft ontvangen van de secretarissen-generaal over de grote efficiency-operatie naar de Tweede Kamer sturen.

Vorige week drong het Tweede-Kamerlid Scheltema (D66) hier op aan. In de brief schrijven de secretarissen-generaal dat het kabinet op korte termijn concreet moet aangeven wat de politieke uitgangspunten zijn van het vervolg op de grote efficiency-operatie. Wat zijn de taken van de "nieuwe overheid' en welke departementen moeten worden samengevoegd? De hoogste ambtenaren willen onder meer op deze vragen een antwoord van het kabinet. Scheltema wil nu minister Dales weigert om de brief naar de Kamer te sturen, deze week met haar daarover in debat. “Het is niet de minister die uitmaakt wat opportuun is”, aldus Scheltema. “Volgends de Grondwet moet de minister die informatie geven waar de Kamer om vraagt, mits het strijdig is met de belangen van de Staat, en dat laatste is niet het geval.”