Crisisdreiging Albanië wijkt na vervroeging verkiezingen

TIRANA, 2 DEC. In Albanië is een regeringscrisis voorkomen door een beslissing van de regering de parlementsverkiezingen enkele maanden te vervroegen. Daarmee heeft de regering gevolg gegeven aan de eis van de oppositie.

Vorige week dreigde de Democratische Partij haar ministers uit het door de socialisten (ex-communisten) gedomineerde coalitiekabinet terug te trekken als de verkiezingen, die in mei of juni volgend jaar zouden worden gehouden, niet worden vervroegd tot uiterlijk 23 februari. De Democratische Partij neemt weliswaar deel aan het kabinet, waarin ze de belangrijkste economische posten bezet, maar beschouwt zich niettemin nog altijd als oppositiepartij. Volgens de partij wordt het openbare leven, met name de elektronische media, nog steeds gedomineerd door een monopolie van de (ex-)communisten.

De regering van premier Ylli Bufi besloot zaterdag de verkiezingen te vervroegen. Hoewel een datum nog niet is vastgesteld en het vrijwel zeker niet lukt ze voor 23 februari te houden, heeft de Democratische Partij daarop haar dreigement laten vallen en is een regeringscrisis in Albanië voorkomen.

De regering kwam zaterdag ook tegemoet aan enkele andere eisen van de oppositie. Zo worden de beschuldigingen, als zouden radio en televisie door ex-communisten worden gedomineerd, nader onderzocht en wordt haast gemaakt met de berechting van kopstukken van het voormalige stalinistische bewind. (UPI, Reuter)