Bovelander bezorgt Bloemendaal belangrijke overwinning; Strafcorner KZ moet nog rijpen

DEN HAAG, 2 DEC. Een ploeg die geen goede strafcorner in huis heeft wordt nooit hockeykampioen. Dat weet men bij Klein Zwitserland maar al te goed. De Haagse club had in zijn glorietijd de beschikking over topschutter Ties Kruize. Tegenwoordig slaat international Maurits Crucq de corners bij KZ. Hij heeft echter nog lang niet de klasse van Kruize of Bovelander. KZ-coach Norbert Nederlof zegt dat het ten minste twee jaar duurt om via gerichte training een sterke strafcorner te krijgen. “Een corner moet rijpen. Het is net wijn”, weet ook Crucq.

KZ, na lange tijd terug in de bovenste helft van de ranglijst, verloor gisteren voor de tweede keer in dit seizoen. Titelhouder Bloemendaal won voor veel toeschouwers in Den Haag met 3-2. KZ was zeker niet de mindere van de bezoekers, maar die hadden het kanon Bovelander in de ploeg spelen en de thuisploeg niet. De aanvoerder van Bloemendaal zorgde uit een strafcorner voor het beslissende doelpunt en had in de blessuretijd van de eerste helft met een corner - Crucq stopte het schot met de stick boven de schouder - al een strafbal versierd. Bovelander benutte de kans van zeven meter zelf met een half mislukte inzet.

Bloemendaal kreeg gistermiddag onder kunstlicht vier strafcorners, KZ twee en die leverden geen succes op. “Indien we er een paar meer hadden gekregen zouden we zeker hebben gescoord”, wist Nederlof te vertellen. “We hebben een paar aardige variaties ingestudeerd.” Nederlof heeft de overtuiging dat Crucq de juiste man is voor de strafcorner. De speler zelf is ook optimistisch. Hij sloeg in zijn jeugdtijd ook al corners in en scoorde tijdens een toernooi met de nationale B-jeugd ooit twaalf keer uit achttien pogingen. “Op de training gaat het uitstekend. Maar de mensen zien alleen de wedstrijden op zondag en hebben het dan over de strafcorner als het probleem van KZ. Dat is ook wel te begrijpen.” Crucq zegt dat hij “in een bepaald ritme” moet komen, net zoals Bovelander. “Die slaat in elke wedstrijd wel een paar strafcorners goed.”

Het eindresultaat van het topduel van gisteren was teleurstellend voor KZ. De ploeg van coach Nederlof maakte twee mooie velddoelpunten (van Kuipers en de opgeleefde captain Van Grimbergen). Een zeer fraaie solo van invaller Eelco Bouma, vijf minuten voor tijd, had een beter lot verdiend. Hij miste de kracht meer om behoorlijk in te schieten. “Dit is lekker, zeg”, sprak een opgeluchte Bloemendaal-coach Pieter Offerman na het eindsignaal. Een nederlaag had de achterstand op HGC op drie punten gebracht. “En dat is een beetje te veel.”

Bloemendaal schraapt momenteel de punten bijeen. De ploeg draait niet naar behoren. Volgens Offerman heeft dat nog steeds te maken met de naweeën van de rode kaarten die Bovelander en Kooijman anderhalve maand geleden in het duel tegen HGC kregen. De landskampioen moest door de schorsingen een paar keer onvolledig aantreden en heeft nu moeite de oude collectieve vorm terug te vinden. Offerman probeert via veel praten mentaal herstelwerk te verrichten en afgelopen donderdag ging de selectie bij hoge uitzondering buitenshuis “een ouderwetse biefstuk met frites” eten. “We hebben gelukkig de klasse om een wedstrijd toch te winnen als we niet goed spelen”, constateerde Offerman.

Het rumoer over de rode kaarten is overigens nog niet voorbij. Bovelander ging in hoger beroep tegen zijn schorsing van twee wedstrijden en die zaak dient komende woensdag bij de KNHB. Hij heeft inmiddels één duel uitgezeten en de kans is derhalve aanwezig dat hij nog één of zelfs twee keer aan de kant zal moeten blijven. Dat zou Offerman slecht uitkomen. Hij mist aanstaande zondag in de thuiswedstrijd tegen MEP al Kooijman die wegens zijn werk als arts in Davos verblijft. “Maar misschien moeten we eens kijken of hij voor de wedstrijd even heen en weer kan vliegen”, aldus Offerman. MEP zou geen probleem voor Bloemendaal mogen zijn. Offerman wil echter geen risico nemen. Van het pas gepromoveerde Hattem werd acht dagen geleden ook verloren.

Dat de routiniers zeer belangrijk voor Bloemendaal zijn bleek tegen KZ ook weer. Recordinternatioal Cees-Jan Diepeveen kampte met een nierbekkenontsteking en begon op de reservebank. Na de gelijkmaker van KZ (2-2, 45ste minuut) vond Offerman het echter toch noodzakelijk om de routinier in te zetten. Voor het oog had Diepeveen geen aandeel in het winnende doelpunt, maar alleen zijn aanwezigheid werkt, aldus de coach, al bevordelijk op de prestatie van het team.

    • Hans Klippus