Bonthandelaar Kaufmann gaat in Engeland door

ROTTERDAM, 2 DEC. De bekende Rotterdamse bonthandelaar P. Kaufmann heeft het gezondste onderdeel van zijn dit jaar failliet verklaarde "Kaufmann's Handel-Maatschappij' voor enkele miljoenen gulden uit de boedel teruggekocht. Het betreft Kaufmann Demuth, de Britse tak van het bedrijf, handelsonderneming in huiden en leer.

P. Kaufmann, directeur-eigenaar van de geliquideerde "Kaufmann's Handel-Maatschappij', bevestigde vanochtend dat hij nu met de Briste tak door gaat. Kaufmann kon niet zeggen of hij ook weer in Nederland actief zal worden. Volgens de curator van "Kaufmann's Handel-Maatschappij', de Rotterdamse advocaat mr. F. Meeter (Loeff, Claeys, Verbeke), komt het maar zelden voor dat een gedeelte van de onderneming van een failliet bedrijf wordt voortgezet door de directeur-eigenaar.

Het faillissement werd mede toegeschreven aan een fout inkoopbeleid van Kaufmann en aan afzetproblemen in de Sovjet-Unie en enkele andere Oosteuropese landen. Door het faillissement van de internationaal bekende Kaufmann's Handel-Maatschappij zijn een drietal banken voor totaal enkele tientallen miljoenen guldens het schip ingegaan.

Uit een eerder dit jaar verspreide vertrouwelijke brief van P. Kaufmann aan zijn personeel (117 man), blijkt dat hij de volle verantwoordelijkheid voor het faillissement persoonlijk op zich neemt. Amro Bank, Mees & Hope, en Lloyds Bank hadden ten tijde van het faillissement vorderingen op het bedrijf uitstaan van gezamenlijk meer dan 75 miljoen gulden.

Kaufmann draaide al jaren slecht. Het verlies zou in 1990 zijn opgelopen tot 21,6 miljoen gulden, tegen 4,1 miljoen in 1989 en 8,2 miljoen in 1988. De Britse tak van de handelsonderneming, Kaufmann Wemuth, was het gezondste onderdeel van het bedrijf. Kaufmann heeft de Britse onderneming circa 20 jaar geleden opgericht. “Het bedrijf is in de loop der jaren redelijk rendabel geweest”, aldus P. Kaufmann vanochtend.

P. Kaufmann doet geen zaken meer met de Sovjet-Unie. “Het draait heel stroef in de Sovjet-Unie vanwege economische problemen daar”, aldus Kaufmann.

Kaufmann's Handel-Maatschappij was twee jaar geleden een van de eerste Nederlandse bedrijven die in de Sovjet-Unie een gezamenlijk bedrijf hadden opgezet. Het lag in de bedoeling dat de Hollanders samen met het ministerie voor lichte industrie jaarlijks 20.000 bontmantels zouden maken in de Oekraine.

Curator Meeter vertelde vanochtend dat P. Kaufmann na het faillissement van zijn firma ook interesse heeft getoond in de overname van het belang in deze joint venture. De curator heeft het deel uiteindelijk aan de andere partners in joint venture verkocht omdat die meer boden.

Volgens Meeter is het niet zo dat P. Kaufmann met de aankoop van de Britse tak nu in een klap een “goudmijntje” heeft binnengehaald. “De naam Kaufmann heeft over de gehele wereld een hele dauw gekregen door het faillissement.”