Adriaanse heeft bij Den Haag afscheid van spelers genomen

ROTTERDAM, 2 DEC. FC Den Haag-trainer Co Adriaanse vertelde zijn spelers afgelopen vrijdag dat hij die dag zijn laatste training in het Zuiderpark zou leiden. Hij had de avond ervoor op de radio gehoord dat het bestuur hem zou ontslaan als de competitiewedstrijd tegen Volendam zou verliezen. Het duel eindigde gisteren in 0-0, maar niemand kon na afloop vertellen of Adriaanse nu wel of niet zou moeten vertrekken. De bestuursleden verwezen naar hun vergadering van vanavond en de trainer zelf zei geen verwachting te willen uitspreken.

Adriaanse keurde de handelwijze van het bestuur af. “Zo hoor je niet met mensen om te gaan”, reageerde hij op het feit dat hij alarmerende berichten over zijn positie via de radio en krant moest vernemen. Hij kreeg vrijdagavond een telefoontje van voorzitter Werkhoven die alle geruchten ontzenuwde. Terecht constateerde de trainer dat dat een beetje laat gebeurde. Adriaanse zei een pittige discussie met het bestuur te verwachten. De trainer moet uitleggen waarom het zo slecht gaat met FC Den Haag - vijftiende in de eredivisie met elf punten en minst produktieve club uit het betaald voetbal (dertien doelpunten). “Dat kan ik heel goed uitleggen”, aldus Adriaanse. Manager Joop Castenmiller ontkende in Volendam ineens dat hij heeft gezegd dat het resultaat van het duel van gisteren doorslaggevend zou zijn voor het al dan niet aanblijven van Co Adriaanse.

De 44-jarige ex-verdediger bleef kalm onder de dreiging van ontslag. Hij verklaarde wel dat hij sinds donderdag weinig plezier meer aan zijn werk beleeft. Daarom zou Adriaanse vanavond best weleens de eer aan zichzelf kunnen houden. Hij stapte al eens voortijdig bij PEC op. Adriaanse, sinds 1988 werkzaam in het Zuiderpark, had woensdagavond na de nederlaag tegen Willem II al op het parkeerterrein een aanvaring met een paar boze Den Haag-supporters. “Ik ben verantwoordelijk voor de slechte resultaten, maar ik voel me niet schuldig.” Adriaanse kreeg onlangs nog de aanbieding van het bestuur om voor twee jaar bij te tekenen. Hij weigerde. Hij vond het tijd om op te stappen bij Den Haag. Aan het einde van het seizoen.

FC Den Haag bleef tegen Volendam probleemloos overeind. Het elftal werkte hard en had de beste kansen. Het bleef echter 0-0. “We zijn wel wat gewend in Den Haag”, antwoordde spelverdeler Cor Lems op de vraag of de zaak-Adriaanse invloed op de spelers had gehad. De zwakke scheidsrechter Reygwart gaf de Hagenaar Valk een rode kaart wegens een overtreding tegen Pastoor. Het was wel een erg zware straf. Het betrof de 49ste rode kaart in het Nederlandse profvoetbal in dit seizoen; twintig in de eredivisie en 29 in de eerste divisie.

De wedstrijd begon zondagmiddag acht minuten te laat. De mobiele eenheid ontruimde het vak wegens problemen met de Haagse fans. Na overleg met de politie, die de fans alsnog fouilleerde, werd besloten het beginsignaal uit te laten stellen. Ook vorig seizoen was Volendam-FC Den Haag het decor van ongeregeldheden. “We hebben sindsdien voor twee ton aan tussenhekken en een video-registratiesysteem uitgegeven”, aldus Volendam-manager Jan Brouwer. “En dat alleen voor FC Den Haag, want met andere clubs hebben we hier nooit problemen”.

Brouwer was vooraf bezorgd over het rumoer rondom het eventuele ontslag van Adriaanse. “Als wij nu eens met 1-0 waren voorgekomen”, stelde Volendam-trainer Leo Steegman, zelf ooit werkzaam in het Zuiderpark. “De reputatie van de Haagse fans kennende waren er absoluut problemen ontstaan.” Brouwer: “Volendam zou dan de dupe worden van de interne problemen bij FC Den Haag.”

In het goedgevulde Oosterparkstadion had FC Groningen ondanks een enorm veldoverwicht veel moeite om FC Utrecht te verslaan (2-0). De thuisclub, met een uitblinkende Joegoslaaf Milko Djurovski, liet negen goede kansen onbenut. Vooral Mart van Duren was ongelukkig in de afwerking. Groningen had zelfs nog de hulp nodig van de arbitrage, voor rust Uilenberg en in de tweede helft zijn vervanger, grensrechter Van Dijk. Uilenberg struikelde in de eerste helft en blesseerde daarbij zijn achillespees.

Uilenberg stond in de dertiende minuut toe dat Van Duren in buitenspelpositie voor 1-0 zorgde. Van Dijk gaf vlak voor tijd Groningen ten onrechte een strafschop. Djurovski duikelde als een stuntman over Utrecht-doelman Van Ede heen. Roossien schoot de penaltie in. De 32-voudige Sovjet-international Andrei Zygmantovitsj, verdediger van FC Groningen, is definitief door de club overgenomen van Dinamo Minsk. De transactie is gefinancieerd met steun van de Drentse zakenman Albert Hendriks. Zygmantovitsj (28) is bezig aan zijn eerste seizoen bij FC Groningen.

FC Groningen is door Martin van Rooijen, voorzitter sectie betaald voetbal, gepolst of het mogelijk is dat het Oosterparkstadion wordt gerenoveerd en zodoende 1996 eventueel als speelplaats voor het Europees kampioenschap kan worden gebruikt. De club laat op korte termijn een haalbaarheidsonderzoek verrichten. Eerder had de KNVB stadions in Rotterdam, Amsterdam, Eindhoven, Arnhem en Den Haag als mogelijke steunplaatsen genoemd.