Homo-tekenaar "Tom of Finland' (71) overleden

HELSINKI, 23 NOV. De homo-erotische tekenaar Tom of Finland (pseudoniem voor de Fin Touko Laaksonen) is onlangs in Helsinki op 71-jarige leeftijd overleden.

Zijn tekeningen van geheel of half in leder geklede stoere mannen met vaak enorme geslachtsdelen zijn homo-erotische ikonen geworden. Kunstenaars als Andy Warhol, Keith Haring en Robert Mapplethorpe verzamelden zijn werk, maar in Finland is zijn werk tot in de jaren tachtig verboden geweest.

Reclametekenaar Laaksonen begon eind jaren vijftig in Finland zijn gefantaseerde breedgeschouderde homomannen, vaak in uniform - al gauw Tom's Men genoemd - te tekenen. Hij stuurde zijn tekeningen naar een Amerikaans homoblad (Physique Pictorial), waar ze meteen het omslag haalden. Tom of Finland begon uit frustratie over het stereotype beeld van de weke, vrouwelijke homo zijn overdreven stoere, mannelijke types te tekenen. Zijn fetisjistische voorkeur voor uniformen had niets met militaire sympathieën te maken, vertelde hij in een interview met deze krant in 1981: “De grootste uniformliefhebbers die ik ken, zijn zeer vredelievende mensen. Ze vinden het opwindend, meer niet. Het is een spelletje, theater”.