Het raadsel van de Nieuwmarkt

Bij IJssalon Tofani weten ze het niet en ook het politiebureau Nieuwmarkt staat voor een raadsel. Wie ging er anderhalve week geleden vandoor met de vier hekken die het Nieuwmarktplein vrijhouden van parkerende auto's? De hekken, gietijzeren kunstwerkjes van een paar honderd kilo per stuk, waren in de loop van de week beschadigd maar op vrijdagavond plotseling verdwenen.

Niet iets wat je even onder je arm meeneemt om thuis op de schoorsteenmantel te zetten, zo werd geredeneerd bij de dienst Stedelijk Beheer van de gemeente, die aangifte van de zaak bij de politie heeft gedaan. En hoewel de diefstal praktisch onder de neus van de lokale politievestiging heeft plaatsgehad, is de dader spoorloos.

De roof bleef niet zonder gevolgen. Tot grote schrik van buurtbewoners, die jarenlang in de weer zijn geweest om het plein autovrij te krijgen, stond de Nieuwmarkt in een mum van tijd weer vol met auto's. Na enige tijd verdwenen de auto's weer van het plein en werden de gaten op de plaats van de hekken afgesloten met beton-blokken. Dat zal nog wel even zo blijven, want het gemeentelijk aanneembedrijf Geam dat de hekjes giet, heeft het druk met het nieuwe straatmeubilair van het Damrak.

Wat blijft is de ergernis. “Zeer irritant als ik langs het plein fiets”, meent hekjes-ontwerper Alexander Schabracq, die ook in het duister tast over de identiteit van de dader. Ergernis bij de gemeente ook, waar ir. R.A. van Maarschalkerwaart, coördinator straatmeubilair een duidelijke gerichte actie tegen de hekjes vermoedt.

Acht hekken zijn inmiddels vernield en dat kost (exclusief de plaatsing) ongeveer 50.000 gulden. De problemen begonnen vorig jaar al direct met een automobilist die een verkeersdrempel over het hoofd zag, werd gelanceerd en met honderd kilometer per uur in het gietijzer terecht kwam. Maar behalve ongelukken en de gebruikelijke parkeerschade is er volgens de afdeling straatmeubilair sprake van vreemde breukvlakken in het gietijzer, die wijzen op moedwillige vernieling.

Moedwillig of niet, de dertigduizend gulden die stedelijk beheer jaarlijks heeft gereserveerd voor de reparatie van de hekken zijn er voor dit jaar alweer doorheen gejaagd. Was het dan ook niet een beetje onverstandig de sierlijk gevormde hekken te maken van gietijzer, een materiaal dat nu niet direct bekend staat om zijn onverwoestbaarheid. Juist op een plek waar het weren van het verkeer het vooral moet hebben van de materiaalsterkte ?

Nee, zegt Schabracq, want het ging hier om “nodulair gietijzer”, dat door de toevoeging van magnesium niet snel breekt. Zoiets herinnert zich aanvankelijk ook straatmeubileerder Van Maarschalkerwaart. Maar producent Geam zegt iets anders. Nodulair gietijzer wordt wel toegepast in de nieuwe lantarenpalen op het Damrak en die kunnen dan ook zonder ongelukken desnoods vanaf een flatgebouw worden gegooid, aldus de gieters. Maar op de Nieuwmarkt werd uiteindelijk gekozen voor gewoon gietijzer. Want dat was ongeveer 20 procent goedkoper.