Advocaat wil journalisten laten horen in moordzaak timmerman

AMSTERDAM, 2 NOV. De advocaat van de voor een moordzaak in Kortenhoef veroordeelde man wil twee verslaggevers van het TROS-programma Crime Time laten horen. De advocaat, mr. P. Doedens, probeert ook een verslaggever van de Telegraaf te laten horen. Zowel De Telegraaf als Crime Time zouden over informatie van een kroongetuige beschikken, waaruit blijkt dat de wegens moord veroordeelde verdachte onschuldig vastzit.

De 28-jarige timmerman C. Liesker werd op 21 september 1987 vermoord. Voor de moord werd een verdachte veroordeeld tot acht jaar gevangenisstraf. Volgens zijn advocaat zit de man onschuldig vast en loopt de echte dader nog vrij rond. In een brief aan de Amsterdamse hoofdofficier van justitie, mr. C. van Steenderen, vraagt de advocaat om een nieuw opsporingsonderzoek en een gerechtelijk vooronderzoek.

Mr. P. Doedens wil dat de kroongetuige, die in september uit Veenhuizen ontsnapte en voortvluchtig is, door de rechter-commissaris wordt gehoord. De advocaat wil inzage in het materiaal van de drie journalisten en hij wil de drie bovendien - desnoods onder gijzeling - laten horen. Mr. P. Doedens eist dat dit snel gebeurt, in elk geval vóór het moment dat de TROS een interview met de kroongetuige uitzendt. Als hoofdofficier Van Steenderen zich niet binnen twee dagen bereid verklaart de gewenste maatregelen te treffen, dan zal de advocaat een kort geding aanspannen.

J. Jongbloed van Crime Time zegt zich met juristen van zijn omroep te beraden op de vraag of hij zich door de rechter-commissaris zal laten horen. Ook weet hij nog niet of hij de band met het interview met de kroongetuige beschikbaar zal stellen. Jongbloed wil terughoudendheid betrachten in het aan justitie beschikbaar stellen van materiaal, omdat hij daarmee de vertrouwensband schaadt met de mensen die aan zijn programma medewerken. De TROS overweegt het onderwerp over de moordzaak in Kortenhoef 8 november uit te zenden.