Schilder Johan Mekkink, 87 jaar oud, overleden

ROTTERDAM, 1 NOV. Afgelopen woensdag is op 87-jarige leeftijd de schilder en oud-museumdirecteur Johan Mekkink in Oosterbeek overleden. Mekkink is van 1967 tot 1969 directeur geweest van het Arnhems Gemeentemuseum, waar hij vanaf 1954 assistent was van zijn voorganger A. de Lorm. Dankzij zijn vriendschap met de magisch-realistische schilder Dick Ket kwam dit museum in bezit van diens nalatenschap.

Mekkink, geboren in Velp in 1904, heeft een tamelijk teruggetrokken leven geleid als schilder wiens werk sterke verwantschap vertoont met dat van magisch-realisten als Hynckes, Schumacher en Willink. Aanvankelijk werkte hij als meubel-schrijnwerker bij zijn vader. Tijdens een schilderstudie in Arnhem kwam hij in contact met Dick Ket, die hem in zijn visie zou beïnvloeden.

Mekkink hechtte aan ambachtelijk vakmanschap en verfijning. Daartoe corrigeerde hij veelvuldig zijn dunne, op panelen aangebrachte olieverflagen. Behalve stillevens en zelfportretten, laat Mekkink portretten en landschappen na die, zoals een recensent in deze krant schreef, “geschilderd waren als waren het stillevens”.