VS: China levert Iran kernwapentechnologie

WASHINGTON- TEHERAN, 31 OKT. Amerikaanse inlichtingendiensten hebben vastgesteld dat China Iran kernwapentechnologie heeft geleverd, ondanks herhaalde verzekeringen dat het zijn nucleaire deskundigheid niet zou exporteren. Dat hebben Amerikaanse regeringsfunctionarissen gisteren onthuld op een openbare hoorzitting van een subcommissie van de Senaat. De bijzonderheden zijn geheim, aldus Richard Solomon, een onderminister van buitenlandse zaken.

De Washington Post meldde gisteren dat Iran China miljoenen dollars had betaald voor zogeheten calutrons, die dienen voor de produktie van hoog-verrijkt uranium voor een kernbom. Inspecteurs van de Verenigde Naties hebben tijdens recente onderzoeksmissies in Irak ook calutrons ontdekt. Irak had, zo is inmiddels vast komen te staan, de afgelopen jaren een grootscheeps nucleair bewapeningsprogramma.

Solomon deelde mee dat Washington bij China zijn bezorgdheid had kenbaar gemaakt over de nucleire export naar Iran. Maar hij onderstreepte dat vermoedelijk ook andere landen het Iraanse programma steunen. Hij weigerde ook hierover bijzonderheden te geven.

De Iraanse missie bij de Verenigde Naties sprak gisteren het bericht in de Washington Post tegen. De Iraniërs spraken van ongefundeerde beschuldigingen, en wezen erop dat dat Iran het Non-Proliferatie Verdrag heeft getekend en een voorstander is van het idee om het Midden-Oosten te veranderen in een kernwapenvrije zone. Ook Irak is een ondertekenaar van het Non-Proliferatie verdrag.

De Amerikaanse beschuldigingen vielen samen met de aankomst van de Chinese president Yang Shangkun in Teheran. De Iraanse president Rafsanjani zei bij de begroeting dat Iran hoopt de wetenschappelijke en economische samenwerking met China uit te breiden. (Reuter, AP, AFP)