Vloot met voedsel bereikt alsnog belegerd Dubrovnik

BELGRADO, 31 OKT. Een vloot met hulpgoederen voor het al een maand belegerde en beschoten Dubrovnik is er pas vandaag in geslaagd de stad te bereiken. Aanvankelijk werd de vloot door de federale Joegoslavische marine doorgelaten; vlak voor de haven werd echter halt gemaakt. Pas vanochtend lukte het het vlakbij Dubrovnik gelegen stadje Gruz te bereiken.

De vloot bestaat uit een veerboot en 29 kleinere schepen met hulpgoederen voor de bevolking van de belegerde Kroatische havenstad. Aan boord van de veerboot bevinden zich onder de rond 340 passagiers de Joegoslavische president Mesic en een aantal EG-waarnemers.

Het konvooi stuitte op enige afstand van Dubrovnik op de federale Joegoslavische marine, die de stad voortdurend beschiet en die in samenwerking met federale troepen te land een ring rond Dubrovnik heeft gelegd. De marine stond op een zorgvuldige en uren durende speurtocht naar mogelijke wapens aan boord van de dertig schepen. Die werden niet gevonden, waarop het konvooi verder mocht. Kort daarop meldde het Joegoslavische persbureau Tanjug dat de schepen veilig in Dubrovnik waren aangekomen.

Dat bericht werd kort daarop echter tegengesproken door woordvoerders van het federale ministerie van defensie in Belgrado, die meldden dat het konvooi op enige afstand van de haven tot stilstand was gebracht. Het zou wegens beschietingen en mogelijk ook mijnen gevaarlijk zijn om de haven binnen te varen. Het leger liet weten in de toekomst geen konvooien met hulpgoederen meer naar Dubrovnik door te laten als de schepen niet eerst in Zelenika in Montenegro zijn geïnspecteerd. Die praktijk blijft van kracht zolang Kroatië niet heeft ingestemd met een ultimatum van het leger, waarin de Kroaten in Dubrovnik worden gesommeerd hun wapens neer te leggen.

Een Italiaanse diplomaat, die Dubrovnik eerder deze week heeft bezocht, heeft het ministerie van buitenlandse zaken in Rome laten weten dat in het historische centrum van de oude stad de schade als gevolg van de voortdurende bombardementen meevalt. Het ergst zijn in Dubrovnik de mensen eraan toe, zo meldde gisteren het ministerie in Rome. Het ministerie veroordeelde de blokkade van Dubrovnik en waarschuwde het federale Joegoslavische leger tegen een hervatting van de bombardementen die “het onschatbare historische en culturele erfgoed” in gevaar zouden brengen.

De Joegoslavische luchtmacht heeft gisteren Kroatische steden ten zuidwesten van Zagreb gebombardeerd. Ook Vukovar en Osijek in het oosten van Kroatië werden opnieuw bestookt, net als de stad Sisak in de streek Banië.

De islamitische bewoners van de Sandzak, een streek in het zuiden van Servië, hebben zich massaal achter het plan voor de uitroeping van de territoriale en politieke autonomie geschaard. Het referendum over die autonomie heeft een meerderheid van 98 procent voor de autonomie opgeleverd. De Servische minderheid heeft het referendum geboycot. (AFP, Reuter)