Van Thijn: Rottenberg moet Sint opvolgen

DEN HAAG, 31 OKT. De Amsterdamse burgemeester, Ed van Thijn, ziet in de PvdA geen leidende rol weggelegd voor oudgedienden. “Er moet een nieuwe generatie komen. Je kunt niet verwachten dat de oudere generatie nog het appel krijgt dat vroeger uitbleef”, aldus Van Thijn vandaag in een vraaggesprek met deze krant. Hij is van mening dat Felix Rottenberg, de directeur van het politiek centrum De Balie in Amsterdam, de meest geschikte kandidaat is voor het voorzitterschap van de PvdA. “De PvdA mag haar handen dichtknijpen dat ze nog iemand van zo'n postuur in huis heeft die beschikbaar is.” Gisteren sprak ook oud-PvdA-voorzitter Max van den Berg zich uit voor Rottenberg.

Van Thijn presenteerde vanmiddag zijn boek "Democratie als hartstocht'. Hij vindt dat de minister-president, de commissarissen van de koningin en de burgemeesters moeten worden gekozen. Van Thijn stelt voor aan deze gekozen functies meer bevoegdheden te koppelen.

“Politici moeten aansprekende persoonlijkheden zijn”, aldus Van Thijn. “Je moet politiek een gezicht geven en als je geen kiezers mobiliseert moet je plaatsmaken.” Hij vindt dat de politiek geen oplossingen meer aandraagt en dat de democratie in een carrousel van overlegcircuits verzandt. “Er moeten besluiten worden genomen en knopen doorgehakt. Alles blijft nu steken in een stroperige massa van ministeries en belangenorganisaties.”