Vakbonden vrezen reorganisatie bij Verkade

ROTTERDAM, 31 OKT. De directie van zoetwarenfabrikant Verkade (chocolade, koekjes) in Zaandam zit op de wip. Directie-voorzitter F. Tournier zegt desgevraagd zijn positie “in beraad” te houden. De ondernemingsraad zou vanmiddag geïnformeerd worden over een ophanden zijnde reorganisatie.

Volgens de Voedingsbond FNV kon Tournier er niet aan wennen dat hij niet langer alleen de baas is sinds Verkade vorig jaar werd overgenomen door McVities, dochteronderneming van het Britse voedingsmiddelenconcern United Biscuits. De vakbonden zijn nu bang dat de Nederlandse produktieactiviteiten onder een nieuwe directie zullen worden ontmanteld en ondergebracht bij andere (buitenlandse) vestigingen van United Biscuits. Bij Verkade werken een kleine duizend werknemers.

“We hebben met de huidige directie afspraken over de continuïteit van het sociale beleid en de ondernemingseenheid. Waar we benauwd voor zijn, is dat onder een nieuwe directie die eenheid niet meer wordt gewaarborgd”, aldus Dick de Graaf van de Voedingsbond FNV vanochtend.

Adjunct-directeur J van Oldenborch zei dat vandaag overleg zou plaatsvinden met de ondernemingsraad en dat daarna mededelingen naar buiten zullen volgen. Niet alleen Tournier's positie zou ter discussie staan. Tournier (48) is sinds 1 januari 1989 werkzaam bij Verkade. Daarvoor had hij 19 jaar gewerkt bij Mars in Veghel.

Toen een groep van aandeelhouders zich vorig jaar verzette tegen de hoogte van het bod op Verkade, steunde Tournier United Biscuits. Hij had eerder al verklaard dat het relatief kleine Verkade zeer moeilijk zelfstandig kon blijven tussen het overnamegeweld van steeds groter wordende voedingsmiddelenconcerns.