Strafzaak in mistige plannen voor aanleg enorm handelscentrum

ROTTERDAM, 31 OKT. De mooie droom eindigt in een nachtmerrie. Het grootse plan voor de bouw van een Amerikaans-Europees handelscentrum in Nederland à raison van 600 miljoen gulden, waaraan de bouwonderneming NBM Amstelland zijn naam had verbonden, loopt uit op een regelrechte mislukking nu een van de initiatiefnemers door het Openbaar Ministerie is gedagvaard wegens valsheid in geschrifte.

De man moet begin december bij de rechtbank in Amsterdam voorkomen, omdat hij diverse keren onder valse naam zou hebben geopereerd, ook toen hij enkele jaren geleden de Stichting American Trade Center (het vehikel voor het beoogde handelscentrum) liet inschrijven bij de Kamer van Koophandel.

De Amsterdamse persofficier mr. A.E. Broek-Blauwboer bevestigde vanochtend dat de dagvaarding de deur uit is gegaan. Op "valsheid in geschrifte' staat een maxim van zes jaar gevangenisstraf.

Vorig jaar omstreeks deze tijd haalde de Stichting American Trade Center het nieuws met grootse en vergevorderde plannen voor de bouw van een omvangrijk handels-en distributiecentrum in Heerlen. Met het centrum, dat gebouwd zou worden door NBM Amstelland en dat circa duizend Amerikaanse bedrijven de toegang tot de EG zou moeten bieden, was een beoogde investering gemoeid van 600 miljoen gulden.

Maar ook destijds was het project in een dikke mist gehuld en doken berichten op dat de initiatiefnemers aan een politie-onderzoek waren onderworpen. Eerdere plannen om het complex in het Belgische Maasmechelen neer te zetten waren op het laatste moment stukgelopen. De plannen waren al in een vergevorderd stadium, American Trade Center had een optie op grond, het architectenbureau Abma-Dirks had de maquettes en bouwtekeningen klaarliggen, NBM Amstelland stond in de startblokken en de door Maasmechelen gesteunde subsidieaanvragen waren al de deur uit, toen langzaam maar zeker duidelijk werd dat het in België uiteindelijk toch niets zou worden.

De stichting zei toen dat het om belastingtechnische redenen de zaak in België afblies. De burgemeester van Maasmechelen hield het er op dat de stichting gewoonweg niet in staat bleek een goed businessplan op te stellen.

Na Maasmechelen volgde Heerlen. Dank zij tussenkomst van burgemeester Van Zeil tekende American Trade Center vorig najaar een overeenkomst met het Algemeen Burgerlijk Pensioenfonds voor de aankoop van 25 hectare grond. Maar ook dat ketste uiteindelijk af. American Trade Center dook later op in Duitsland, met dezelfde soort mooie plannen.

Het Amsterdamse kantoor van de stichting lijkt inmiddels te zijn opgedoekt. Het oude telefoonnummer van American Trade Center is overgeschreven op een particulier, het oude faxnummer blijkt nu een telefoonnummer van een ander bedrijf dat niets met de zaak te maken heeft.

Bij NBM Amstelland in Den Haag zegt men al maanden niets meer van American Trade Center te hebben geoord. “Wij hebben er inderdaad enkele tonnen ingestoken om exclusieve aannemingsrechten te verkrijgen. Maar het is niet ons project. Wij waren slechts de aannemer”, vertelt de directie-secretaris van NBM Amstelland, mr. M. van Campen, die vanochtend zei nog niets van de rechtszaak tegen een van de initiatiefnemers af te weten. “Dat interesseert ons ook niet. Het gaat ons om het project.”

De Amsterdamse advocaat mr. A. van Hees die in een andere zaak tegen NBM Amstelland procedeerde, verklaarde vanochtend dat het wel degelijk een project is van de Haagse bouwonderneming. “Het is een project van Themaplan, het projectontwikkelingsbureau van NBM. Dat heb ik in de stukken gezien.”

Foto: Het handelscentrum dat volgens plan door NBM Amstelland zou worden gebouwd.

    • Geert van Asbeck