Iran noemt "Madrid' verraad

TEHERAN- NEW YORK, 31 OKT. Irans Opperste Leider, ayatollah Ali Khamenei, heeft gisteren de vredesconferentie over het Midden-Oosten in Madrid veroordeeld als “verraad”, terwijl Ali Akbar Mohtashemi, de voorzitter van de commissie van defensie van het Iraanse parlement “de moslims in de hele wereld” opriep de deelnemers aan de conferentie te vermoorden.

Khamenei zei in een toespraak dat de “wraak der naties” de deelnemers aan "Madrid' ten deel zal vallen. Mohtashemi, de voormalige minister van binnenlandse zaken, ging in het Iraanse parlement nog verder en noemde de vredesconferentie “een oorlogsverklaring aan de islam”.

“Volgens de sharia (de islamitische wetgeving) worden alle deelnemers aan de bijeenkomst in Madrid beschouwd als mohareb (vijanden van de islam) en zij verdienen de doodstraf”, aldus Mohtashemi, die nauwe banden onderhoudt met de pro-Iraanse Hezbollah (Partij van God) in Libanon. “Hezbollah-strijders en revolutionairen zullen de wereld veranderen in een kerkhof voor criminelen: de Amerikanen, de Israeliërs en hun huurlingen”, zo zei Mohtashemi, die de Amerikaanse president George Bush omschreef als een “eersteklas misdadiger”.

Meer dan 10.000 aanhangers van Hezbollah hielden gisteren in Beiroet een betoging waarin de conferentie in Madrid eveneens werd veroordeeld. De deelnemers riepen dat de staat Israel zal worden vernietigd en bedreigden de deelnemers aan de vredesconferentie met de dood.

De Iraanse president Rafsanjani zei op een bijeenkomst over de Palestijnen vorige week dat zijn land bereid is troepen te sturen om de Palestijnen te helpen in hun strijd tegen Israel.

Israel heeft als reactie op de harde taal uit Iran een brief gestuurd aan de secretaris-generaal van de Verenigde Naties, waarin Teheran wordt beschuldigd van schending van het VN-handvest door op te roepen tot een heilige oorlog tegen de joodse staat. (AFP, AP, Reuter)