Irak voert de druk op de Koerden op

ANKARA, 31 OKT. Irak heeft leger en politie teruggetrokken uit wat het autonoom Koerdistan noemt, en het is nu bezig ook de openbare voorzieningen, waaronder artsen en leerkrachten, weg te halen in een economische oorlog tegen de Koerden bij de nadering van de winter. Dat heeft de Iraakse Koerdenleider Jalal Talabani gisteren op een persconferentie in de Turkse hoofdstad Ankara bekendgemaakt.

“,Het betekent dat tienduizenden mensen geen salaris meer krijgen (..) Het betekent dat Irak de toevoer van olie, gas en voedselrantsoenen naar het gebied gaat afsnijden (..) een gebied dat bewoond wordt door meer dan drie miljoen mensen”. Een woordvoerder van Talabani's Patriottische Unie van Koerdistan (PUK) zei dat 60 procent van de mensen in het gebied afhankelijk is van regeringssalarissen.

Volgens Talabani gaat het om het gebied dat in een Iraaks-Koerdische overeenkomst uit 1974 als autonoom Koerdistan werd aangeduid. Daarin liggen niet de belangrijke oliecentra Kirkuk en Mosul, waar het Iraakse leger dan ook is gebleven. Er was geen onmiddellijke reactie uit Bagdad op Talabani's mededelingen.

Talabani deed een beroep op het Westen tussenbeide te komen en Bagdad ertoe te bewegen de publieke voorzieningen te herstellen. Hij interpreteerde de Iraakse maatregelen als een middel om de Koerden te dwingen tot een vergelijk met de centrale autoriteiten te komen. Koerdische leiders onderhandelen al sinds het voorjaar met Iraakse leiders over een nieuw autonomie-akkoord, maar de Iraakse concessies gaan veel Koerden, onder wie Talabani, lang niet ver genoeg. Talabani's rivaal Masoud Barzani daarentegen bepleit verzoening met Bagdad, ook op Saddam Husseins voorwaarden, omdat hij twijfelt aan de bereidheid van het Westen als het erop aan komt de Koerden te steunen. (Reuter, AP)