GEGRATINEERDE AUBERGINE

Kies voor dit recept kleine tot middelgrote aubergines. Ze moeten stevig aanvoelen en strak in het vel zitten met een schil die mooi donkerpaars is en je tegemoet glanst.

Voor 4 personen 800 gram aubergine, geschild en in de lengte 1 centimeter dikke plakken gesneden zout olijfolie voor het bakken 3 eetlepels olijfolie 200 gram gesnipperde ui 600 gram vleestomaten, geschild, ontzaad en grof gehakt suiker snufje cayennepeper zout en versgemalen peper 250 gram kwark 2 eieren 150 gram versgeraspte Parmezaanse kaas, plus 4 extra eetlepels 1-2 tot 1 deciliter slagroom versgemalen peper en piment 3-4 eetlepels verse basilicum, gescheurd

Doe de plakken aubergines in een vergiet en bestrooi ze royaal met zout. Laat ze 1 uur uitlekken. Maak ondertussen de tomatensaus.

Verhit 3 eetlepels olijfolie in een koekepan. Bak er de ui in circa 8 minuten glazig in. Roer er de tomaten door en breng op smaak met wat suiker, cayennepeper, zout en peper. Laat alles 20 tot 30 minuten zonder deksel sudderen of tot het vocht bijna verdampt is.

Dep de aubergineplakken droog met keukenpapier. Verhit een 2 centimeter diepe laag olijfolie in een koekepan. Bak er de plakken aubergine goudbruin in. Doe dit in etappes en voeg wanneer nodig extra olijfolie toe. Laat de plakken aubergine uitlekken op keukenpapier.

Doe de kwark in een kom met de eieren en klop alles goed door. Roer er de Parmezaanse kaas door tot een stijf mengsel. Voeg dan geleidelijk slagroom toe tot de saus dik, maar wel vloeibaar is. Breng zonodig op smaak met zout.

Schik de helft van de plakken aubergine in één laag in een passende ovenschotel. Kruid met peper en piment. Spreid de tomatensaus over de aubergine. Strooi er de basilicum over. Leg de rest van de plakken aubergine op de tomatensaus. Bedek het geheel met het kwarkmengsel en strooi er de 4 eetlepels Parmezaanse kaas over. Zet de schotel 10 minuten in een op 230 gradenvoorverwarmde oven. Zet de oven dan op 190 graden en laat het gerecht nog 20 minuten bakken tot de deklaag gerezen en goudbruin is. Serveer met pasta en een gemengde salade.

    • Kim Maclean