Geen foto's van naakt in museum

ROTTERDAM, 31 OKT. Het fotograferen van naaktmodellen mag niet meer in het Rotterdamse Museum Boymans-van Beuningen. Op de tentoonstelling The Physical Self van de Britse cineast en beeldend kunstenaar Peter Greenaway zijn sinds zaterdag vier Rotterdamse naaktmodellen te zien, en dat hebben ze geweten. Toen de levende objecten in de gaten kregen dat veel bezoekers bewust gewapend met polaroid naar het museum kwamen besloot het Rotterdamse bureau FTV Casting in te grijpen.

“De modellen hadden het gevoel dat er allerlei mensen voor vreemde blaadjes foto's kwamen maken”, zegt een woordvoerder van het castingbureau. “Dat is natuurlijk niet de bedoeling van de tentoonstelling. Het zijn hele gewone mensen die daar zitten als kunstobject. Ze willen dat het zuiver blijft.”

Dat de pers bij de opening afgelopen zaterdag uitgebreid foto's heeft gemaakt was voor de modellen geen enkel probleem. Van nu af moet eerst toestemming worden gevraagd. “Dat hebben de modellen in hun contract staan. Voor kranten is die toestemming geen probleem, aldus FTV, maar “een foto in Nieuwe Revu willen de modellen niet”.

De tentoonstelling van gastconservator Greenaway, die een selectie maakte uit de collectie van Boymans-van Beuningen, toont alle aspecten van het menselijk lichaam op foto's, schilderijen, beelden, gebruiksvoorwerpen en de levende mens. Greenaway uit zijn interesses voor biologie en beeldende kunst in een expositie die hij zelf omschrijft als een “onderzoek en tentoonstelling van de menselijke lichamelijkheid”, waarbij aan “in- en uitgangen van het menselijk lichaam” gerelateerde voorwerpen, zoals een middeleeuws oorpeutertje of een gewoon fietszadel, speciale aandacht krijgen.

Het castingbureau FTV heeft in totaal 32 modellen ingeschakeld om in een soort ploegendienst in vitrines in het museum plaats te nemen. Vier van hen zijn elke dag vier uur lang te zien. “De tentoonstelling slaat enorm aan”, zegt de woordvoerder van FTV. “Op de openingsdag waren er tweeduizend mensen. De mensen staan nog buiten in de rij.” De expositie duurt tot en met 12 januari.