Dwanggedachten

Over die seksuele dinges, ik zal maar zeggen die situatie dat sommige mannen wel eens denken dat alle vrouwen altijd willen - ik kan het woord niet uit mijn vingers krijgen - is inmiddels veel zin en onzin uitgekraamd.

De zin betreft vooral de nuancering: wanneer is het seks en wanneer is het verkrachting, wanneer is het een grapje (over smaak valt áltijd te twisten) en wanneer is het intimidatie (gelukkig, het hoge woord is er uit). Kortom de bekende vijf vragen: wie, wat, wanneer, waar en waarom? Over de grenzen dus, dat is zinnig want daar heeft het hele gedoe alles mee te maken.

Over die grenzen worden mannen uit de fleurig geïllustreerde folder van de postbus 51-campagne ook al niet wijzer. In die folder namelijk worden zeer dikke planken gezaagd. "Borden' zou je haast zeggen; of dat deel van de mensheid voor wie de boodschap bestemd is al niet genoeg bord voor zijn kop heeft! Het taalgebruik is daarbij krampachtig en onecht. Die tekst moet wel door vele handen zijn gegaan. Je ziet de copywriters eraan friemelen en prutsen - nou ja, zolang het maar een folder is... (haha). Vraagt de eindverantwoordelijke ambtenaar aan zijn collega: “Zo wat een kontje!, zég je dat wel zo, en is Tjee, wat een heerlijke borsten! wel spreektaal? En weet jij wat zo'n vieze man zegt als hij van dattem wil?” En de collega pijnigt zich de hersens af.

Zijn het wereldvreemde taalgebruik, de taalfouten en de wollige tekstbrij nog onschadelijk, de inhoud is fnuikend voor de geestelijke gezondheid. De lezer krijgt bijvoorbeeld na de vraag of hij wel eens iets dergelijks over borsten, kontje en "wel eens mee willen doen' heeft horen zeggen, deze gewetensvraag voorgelegd: "En misschien heb je zélf trouwens wel eens iets dergelijks in gedachten gehad'. Wat krijgen we nou? Terwijl honderden psychiaters en therapeuten hun dagelijks brood verdienen met pogingen die dwanggedachte - denken dat je iets niet mag dénken - er juist uit te rammen! Over dromen zegt de folder gelukkig niets.

En dan staat er nog dat seksueel geweld "volgens de huidige normen' ook inhoudt "een blik'. Dan mag ik mezelf wel meteen aangeven bij de zedenpolitie. Voor al die keren dat ik verlekkerd naar een leuke meneer heb gekeken, kom ik vingers (en tenen) te kort. Maar ja, de folder is ook niet voor vrouwen bestemd.

Voor wie dan wel? Blijkens het taalgebruik niet voor die stakkerige engerds die vanuit hun gestoorde relatie tot vrouwen alleen maar iets durven als ze hun angst overspelen. Evenmin voor onhandige jongens die het zelf ook nog allemaal niet zo goed weten en hoteldebotel raken van al die strakke truitjes en leggings, de aaibaarheid van het materiaal alleen al! Om naar dat lekkers te kunnen kijken "zonder dat het handjes heeft' moet je volgens mij over een ijzeren zelfbeheersing beschikken.

Gelukkig maar dat mannen van het sterke geslacht zijn!

Ik ken trouwens zo'n man die alleen maar met veel zoete woorden in een damesbed te praten valt. En dan nog het liefst als hij op de kat mag passen en de dame van huis is. Van hem is het lumineuze idee - niet geheel gespeend van eigenbelang natuurlijk - dat vrouwen bij de selectie van een vader voor hun kinderen alleen nog maar zijn slag mannen zouden moeten nemen. De uit die paring ontstane zoontjes zouden dan het voorbeeld van die uiterst fijnbesnaarde en behoedzame vader volgen en zo lopen er over een tijdje alleen nog van dat soort aardige mannen rond; de anderen sterven vanzelf uit. Een prettige oplossing en veel goedkoper dan een postbus 51-campagne.

    • Inez van Eijk