Daimler wil duidelijkheid over aandeel van Koeweit

ROTTERDAM, 31 OKT. Daimler-Benz gaat praten met het Kuwait Investment Office (KIO) om helderheid te krijgen over de plannen die KIO heeft met het 14,6 procent aandeel in het Duitse motoren-, elektronica- en vliegtuigconcern. Dit zei financieel directeur G. Liener van Daimler-Benz gisteren in Parijs. Het is de reactie van het concern op geruchten dat KIO van plan is het belang te verkopen of obligaties uit te geven die converteerbaar zijn in aandelen Daimler-Benz.

Liener, die in Parijs was om de aanstaande notering van 40.000 tot 45.000 aandelen Daimler-Benz aan de Franse beurs toe te lichten, zei dat hij nog deze week een gesprek heeft met Abdullah Al-Gabandi van KIO. De financieel directeur wil niet dat KIO het belang aan één koper verkoopt.

De onzekerheid over het aandeel van KIO, dat zo'n 2,72 miljard dollar waard is, komt op een moment dat het Duitse concern na jarenlang dalende inkomsten weer in de lift zit. Liener verwacht het komende jaar meer winst te maken en een hoger dividend uit te keren.

Eerder deze week maakte het grootste Duitse concern bekend volgend jaar een beroep te willen doen op de kapitaalmarkt door een aandelenemissie. Het bedrijf wil een bedrag 1,1 miljard dollar aantrekken. Het geld is vooral nodig om omvangrijk investeringen te financieren. Daimler-Benz wil in de nabije toekomst ook een notering op de beurs in New York. Dat is pas mogelijk als met de Security and Exchange Commission die toezicht op de beurs houdt, overeenstemming is bereikt over de manier waarop de Duitsers hun financiële cijfers presenteren.