Beurs haalt streep door transacties in Management Share

AMSTERDAM, 31 OKT. De commissaris voor de notering van de Amsterdamse effectenbeurs heeft vanmorgen bekend gemaakt dat de laatste twee koersen Management Share van gisteren - en daarbij behorende transacties in aandelen - als niet gedaan moeten worden beschouwd.

AMSTERDAM Management Share kreeg gisteren bij de niet-officieel genoteerde parallelmarktfondsen als laatste koersen twee maal 2,80 gulden, waarbij omzetten hoorden van respectievelijk 7.550 en 1.000 stuks. Vanmorgen noteerde Management Share onveranderd.

Volgens een beursmederwerker zijn deze transacties doorgehaald omdat sprake zou zijn geweest van ongelijke informatievoorziening aan de beleggers. Gisteren publiceerde Management Share rond vier uur een bericht waarin bekend werd gemaakt dat de plaatsingkoers van de een dag eerder aangekondigde onderhandse aandelenemissie is vastgesteld op 1,72 gulden. Door deze kapitaalversterking van vier miljoen gulden verwerft een syndicaat onder leiding van Intercapital Investment een belang van 51 procent in Management Share.

De koers van Hoogovens (slot: 48,70 gulden) daalde vanmorgen fors. Omstreeks het middaguur was de koers 2,70 gulden lager op 46 gulden, een nog steeds hoge koers volgens velen voor een fonds waarbij een dividendbetaling er niet in zit. Voor een verdere daling moet worden gevreesd, als de nog aanwezige dekkingsvraag wegvalt.

Het staalconcern maakte gisteravond bekend dat de verslechterende marktcondities en herstructureringskosten bij een Belgische dochter zullen leiden tot een netto verlies over dit boekjaar.

In augustus zei Hoogovens nog te verwachten dat de winst over 1991 zou uitkomen op circa 55 miljoen gulden, de winst over het eerste halfjaar. In 1990 boekte Hoogovens een netto winst van 298 miljoen gulden.

Akzo steeg vanmorgen 1,40 gulden tot 122,40 in relatief drukke handel. Het chemieconcern heeft over het derde kwartaal een 2,5 procent lagere netto winst geboekt van 161,5 miljoen gulden. Die daling was lager dan de prognoses van analisten.

Handelaren zeiden dat sommige marktpartijen short zaten. Ze hadden aandelen Akzo verkocht zonder ze te bezitten, speculerend op een koersdaling. Nadat de koers in tegenstelling tot hun verwachting steeg, moesten ze onmiddellijk kopen om hun verliezen te beperken.

DSM boekte vanmorgen lichte koerswinst, na de koersval van 2,50 gulden gisteren. Het concern maakte gisteren een winstdaling van 38 procent wereldkundig.

Philips was omstreeks het middaguur een dubbeltje lager op 33,50 gulden. Gisteren steeg de koers tachtig cent bij grote omzetten na presentatie van de kwartaalcijfers. In Amsterdam werden gisteren bijna 3,5 miljoen stukken (dubbeltelling). De grote belangstelling van institutionele beleggers kwam gisteravond ook tot uiting in New York, waar circa een miljoen aandelen Philips werden verhandeld (normaal vijftig tot honderdduizend).

Koninklijke Olie moest 80 cent terug naar 153,10. Een iets grotere afwijking vertoonde Elsevier. De koers van de uitgever is de laatste tijd geleidelijk wat opgelopen en in een dunne markt zorgden winstnemingen voor een teruggang van 1,20 op 92,20 gulden.

De handel in aandelen Infotheek werd vandaag hervat nadat op donderdag 24 oktober een handelsverbod was ingesteld. Infotheek, dat surséance van betaling heeft aangevraagd, gleed vanmorgen weg naar peilloze dieptes. Omstreeks het middaguur noteerde de koers op zestig cent, een daling van 85 procent ten opzichte van de laatste slotkoers op 23 oktober.

Opvallend was de koerswinst van Twentsche Kabel. De kabelfabrikant steeg 3,50 gulden op 115,50 gulden. Gisteren kwam het bedrijf nabeurs met het bericht dat de netto winst over het eerste halfjaar was gestegen tot 11,9 miljoen gulden, tegen 11,3 miljoen een jaar geleden.

In dezelfde sector moest Draka twee dagen na de beursintroductie verder terug met een koersverlies van een dubbeltje op 23,50 gulden.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street boekten gisteren een bescheiden winst, gestimuleerd door stijgende obligatiekoersen. De treasuries stegen na "signalen' dat de Fed, het stelsel van Amerikaanse centrale banken, de rente verder zal verlagen. “De aandelenmarkt heeft zich bij gebrek aan andere factoren de afgelopen twee weken beperkt tot het trouw volgen van de obligatiemarkt”, zei een handelaar. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 9,84 punten hoger op 3.071,78.

LONDEN De aandelenomzetten in Londen waren vanmorgen beperkt in afwachting van de cijfers van het chemieconcern ICI. Enig optimisme over het economisch herstel drukte de koersen licht omhoog. Het FT-100-koersgemiddeld (slot: 2.577,1) was omstreeks het middaguur 5,7 punt hoger.

FRANKFURT Ook in Frankfurt waren de omzetten beperkt. Een duidelijke richting ontbrak. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.582,83) was omstreeks het middaguur 2,7 punt lager.

TOKIO Tokio sloot weer boven het niveau van 25.000 punten. Handelaren zeiden dat de winst voor het grootste deel was toe te schrijven aan futures- en optiegerelateerde aankopen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 241,10 punten hoger op 25.222,28.