Satire en venijn gaan onder in kluchtigheid

Voorstelling: Stennis met Dennis (One for the road) van Willy Russell. Spelers: Hans Cornelissen, Kiki Classen, Johnny Kraaykamp jr en Liz Snoyink. Vertaling: Gerard Cox. Decor: Huub van Gestel. Regie: Nico Knapper en Robin Pera. Gezien: 29-10 in Cultureel Centrum, Amstelveen.

In zijn kassucces Shirley Valentine liet de Britse auteur Willy Russell een vrouw van middelbare leeftijd ontvluchten aan het keurslijf van haar huishoudelijke rol. Hij beroert een soortgelijk thema in de satirische komedie One for the road, nu belichaamd door een man van 35, die loopt te broeden op een ontsnapping uit de beknellende bungalow, het gezin en de maatschappelijke verplichtingen. Hij grijpt het bezoek van een bevriend echtpaar aan om zijn rugzak te pakken en weg te lopen, de gedroomde wijde wereld in.

One for the road wordt hier echter opgevoerd als Stennis met Dennis, een titel die aangeeft dat het de producent niet om de ondertoon te doen was, maar om de klucht. En de regie sluit zich bij dat streven aan; in plaats van ijzig venijn en onderhuidse spanning overheerst in deze voorstelling de obligate blijspeltoon. De wezenlijke frustratie van de hoofdpersoon is veranderd in de mallotige aanstellerij van een volstrekt ongeloofwaardig type - in de uitvoering van Hans Cornelissen een verwende, onhandelbare puber, wiens sarcasme tot een pose is geworden. Zijn personage straalt geen continue radeloosheid meer uit, hooguit doffe verveling.

Daarmee is de door Russell bedoelde herkenbaarheid uit het stuk verdwenen, ondanks het geloofwaardige Keeping up with the Joneses-vrouwtje van Kiki Classen en de komieke motoriek van Johnny Kraaykamp jr. En ondanks de voortreffelijke bewerking van Gerard Cox, die voor veel bitse grappen Nederlandse equivalenten vond en een nieuwbouwwijk schiep, waar Laurens van Rooyen op de draaitafels ligt en alle kinderen Janwillem, Sander of Chantal heten.

    • Henk van Gelder