Resultaat Eastman Kodak onder druk

Het verlies van het Amerikaanse fotografie- en farmacieconcern Eastman Kodak liep terug van 206 miljoen dollar in het derde kwartaal van 1990 tot 118 miljoen dollar in hetzelfde tijdvak van dit jaar.

Het resultaat werd gedrukt door een voorziening van 435 miljoen dollar voor een herstructurering en door de fusiekosten van de farmaciedochter Sterling Drug en het Franse farmaciebedrijf Sanofi. In het derde kwartaal van 1990 werd de winst sterk belast door de betaling van een schadevergoeding van 909 miljoen dollar aan concurrent Polaroid voor in het verleden geschonden patentrechten.

Zonder deze posten zou het derde kwartaal een winst hebben opgeleverd van 317 miljoen dollar. Kodak had de voorziening eerder geschat op 375 miljoen dollar.

In het laatste kwartaal van dit jaar zullen opnieuw grote bijzondere lasten ontstaan in verband met de afvloeiing van ruim 3.000 werknemers.

De omzet groeide in het derde kwartaal van bijna 4,8 miljard dollar tot ruim 4,9 miljard dollar. Over de eerste negen maanden van dit jaar boekte Kodak een winststijging van 377 miljoen dollar tot 417 miljoen dollar bij een omzetgroei van 11,6 miljard dollar tot 14,3 miljard dollar.