Politie Italiëarresteert 15 overvallers vrachtauto's

ROME, 30 OKT. Er worden steeds meer vrachtwagens gestolen in Italië, maar de politie hoopt de diefstallen een halt te hebben toegeroepen met de arrestatie van vijftien mannen die een goed-lopende mafia-organisatie hadden opgezet om de wagens te stelen en de inhoud ervan te verkopen.

De arrestaties komen na een onderzoek van maanden. Het onderzoek was gestart naar aanleiding van toenemende klachten van buitenlandse vrachtvervoerders, die het belangrijkste doelwit van de bende vormden.

Volgens cijfers van de politie is het aantal overvallen de laatste jaren snel gegroeid. In 1987 werden nog 250 vrachtwagens gestolen, waarvan 150 uit het buitenland. Vorig jaar waren dat er 600 en kwamen daarvan 400 uit het buitenland. In 1990 werd een twintigtal Nederlandse vrachtwagens gestolen.

Deze diefstallen zijn zeer lucratief: vorig jaar werd er gestolen voor een biljoen lire, ruim anderhalf miljard gulden. De waarde van een lading schommelt volgens de politie tussen de driehonderdduizend en vijfhonderdduizend gulden, met uitschieters naar boven als het om bontjassen of elektronica gaat. Soms worden de vrachtwagens leeg teruggevonden, maar de bende die nu is opgerold, haalde ze helemaal uit elkaar en verkocht de onderdelen.

De bendeleden kwamen bijna allemaal uit Zuid-Italië, waar de meeste vrachtwagens worden overvallen - op de autostrada tussen Salerno en Reggio Calabria is het bijna iedere nacht raak. De drie leiders, afkomstig uit Calabrië, opereerden vanuit Salerno, bij Napels. Maar de bende had ook drie "verkenners' in Perugia, in het centrum van het land, die op de twee grote autowegen naar het zuiden in de gaten hielden wat voor vrachtwagens er voorbij kwamen.

Daarnaast waren er mensen om de papieren van de gestolen waar te vervalsen, was er een groep die zorgde voor de opslag van de goederen en een andere groep die verantwoordelijk was voor de verkoop ervan. De bendeleden zijn in de nacht van zondag op maandag van hun bed gelicht, zo is bekendgemaakt.

De "bende van de TIR', zoals de vrachtwagenovervallers worden genoemd, functioneerde volgens de politie qua organisatie en qua omzet als een goed-lopend groot bedrijf, een dochteronderneming van de Calabrese georganiseerde misdaad, de 'ndrangheta.

    • Marc Leijendekker