Politie Groningen houdt 19 man aan

GRONINGEN, 30 OKT. Rechts-extremistische groeperingen waren niet betrokken bij de verspreiding van antisemitische pamfletten in de stad Groningen, in de week voorafgaand aan de voetbalwedstrijd FC Groningen-Ajax op 15 september.

Dat zegt de gemeentepolitie van Groningen, die negentien verdachten uit de provincie heeft aangehouden in deze zaak. De auteur van het antisemitische pamflet, de 21-jarige Groninger A.V., bleek de pamfletten die hij nog in bezit had te hebben verbrand, nadat hij gehoord had dat de wedstrijd niet doorging. In de pamfletten werd opgeroepen tot een geweldadige confrontatie met de Ajax-supporters, die "joden' werden genoemd. Het duel werd afgelast omdat bij huiszoeking in zes woningen explosieven waren gevonden, waarmee bommen met de kracht van een handgranaat vervaardigd konden worden.