Oekraïne: reactor Tsjernobyl moet versneld dicht

MOSKOU, 30 OKT. Het parlement van de Oekraïne heeft gisteren een resolutie aangenomen waarin de sluiting binnen veertien maanden van alle nog werkende reactoren van de kerncentrale in Tsjernobyl wordt geëist.

In 1986 werd door de explosie en brand in een van de reactoren de ernstigste nucleaire ramp in de geschiedenis veroorzaakt. De Sovjet-Unie besloot toen de drie overige reactoren in Tsjernobyl uiterlijk in 1995 te sluiten. Een brand op 11 oktober jl. in een van de andere reactoren is nu voor de regering en het parlement van de Oekraïne reden om de gehele centrale al in 1993 te sluiten. Het parlement vroeg gisteren extra hulp van het Westen bij de sluiting en ontmanteling. De directeur van de centrale, M. Umjanets, zei gisteren dat de centrale “in de voorzienbare toekomst” gevaar zal blijven opleveren voor de Oekraïnse bevolking.