Lech Walesa wil zelf premier van Polen worden

WARSCHAU, 30 OKT. President Lech Walesa wil zelf premier van Polen worden. Hij heeft dat voorstel gisteren gelanceerd naar aanleiding van de uitslag van de parlementsverkiezingen van zondag, die een volledig versnipperd parlement hebben opgeleverd.

Walesa, die vandaag of morgen een kabinetsformateur zou moeten aanwijzen, zei te willen streven naar de vorming van een regering met de steun van partijen die voortkomen uit Solidariteit, liefst met zichzelf als premier. Het alternatief, aldus Walesa, is de vorming van een regering op basis van de zeven grootste partijen, dus inclusief de ex-communisten, die volgens de laatste - nog steeds niet definitieve uitslagen - in een nek-aan-nek-race met de Democratische Unie van ex-premier Mazowiecki zijn gewikkeld. Walesa zei niets te voelen voor een kabinet dat zich zou beperken tot de vaststelling van een budget en de uitschrijving van nieuwe verkiezingen: de nieuwe regering moet “boven de politieke meningsverschillen uitstijgen en tenminste twee jaar aanbijven”.

Voor hij zijn voorstel lanceerde, overlegde Walesa gisteren met Jacek Kuron, de tweede man van de Democratische Unie. Kuron zelf liep niet erg warm voor Walesa's idee. “Je kunt je kruit niet bij het eerste schot verschieten.” Hij was het wel eens met Walesa dat er een meerderheidsregering moet komen, maar zei dat dat geen “formele” regering hoeft te zijn. Daarmee leek Kuron de mogelijkheid open te laten dat er een kabinet komt met individuele leden van de verschillende partijen.

Walesa maakte gisteren ook duidelijk dat hij de nieuwe regering vergaande volmachten wil geven en haar in staat wil stellen per decreet te regeren. Over die kwestie is de afgelopen maanden in het vorige parlement veel geruzied; de extra volmachten werden uiteindelijk premier Bielecki geweigerd. Volgens Walesa moet de nieuwe regering vier prioriteiten hebben: privatisering en de bestrijding van de recessie zijn de eerste twee; ze worden gevolgd door de bestrijding van werkloosheid en criminaliteit.

Waarschijnlijk zullen vanmiddag de definitieve uitslagen van de verkiezingen worden bekendgemaakt. Gisteravond, toen alleen de stemmen van Warschau nog moesten worden geteld, hadden de ex-communisten de Democratische Unie ingehaald en waren ze de grootste partij van Polen. Algemeen wordt echter verwacht dat ze het er in Warschau minder goed van hebben afgebracht en uiteindelijk op de tweede plaats zijn beland. (Reuter, UPI, AP)