Hulpverlening in tien Rutgershuizen gestopt

UTRECHT, 30 OKT. De Rutgers Stichting voor geboortenregeling en seksualiteit heeft besloten tien van de 36 Rutgershuizen te sluiten. Eerder werd al bekend dat de tarieven voor hulpverlening per 1 november omhoog gaan.

De maatregelen zijn volgens directeur T. Verheul nodig, omdat de stichting een financieel tekort heeft van een miljoen gulden. “Jarenlang zijn de kosten gestegen terwijl de subsidies omlaag gingen en de omzet van anticonceptiemiddelen verminderde”, aldus Verheul.

De subsidie van het ministerie van WVC gaat per 1 januari 1992 met drie ton omlaag. De tariefsverhoging moet een half miljoen gulden opleveren, de sluiting van de huizen en afslanking van het bureau in Den Haag ongeveer eenzelfde bedrag.

De bureaus die dicht gaan zijn klein: een arts en een verpleegkundige houden er een paar uur per week spreekuur en de cliëntenaantallen zijn gering. Het betreft de Rutgershuizen in Amstelveen, Polderweg en Nieuwendam (Amsterdam), Beverwijk, Zaandam, Purmerend, Sneek, Drachten, Zoetermeer en Heerlen. In de meeste gevallen is op redelijke afstand een ander Rutgershuis gevestigd.

“Voor de mensen in het Friese achterland is dit heel erg”, reageert A. Schuil, hoofd van het bureau in Sneek, dat in 1970 als een van de eerste Rutgershuizen werd geopend. “Onze cliënten kwamen uit de hele zuid-west hoek van de provincie. Behalve de Rutgers Stichting is er in Friesland weinig op het gebied van de seksuologische hulpverlening.” In april werd de seksuologische hulpverlening van het bureau in Sneek al overgebracht naar het 25 kilometer verderop gelegen Rutgershuis in Leeuwarden. Op 1 januari 1993 sluit het bureau definitief.

Volgende week overlegt de directeur van de Rutgers Stichting met staatssecretaris Simons (volksgezondheid). Hij zal dan voorstellen de stichting, net als de Riaggs, voortaan te financieren via de Algemene Wet Bijzondere Ziektekosten.