Frans arrestatiebevel tegen Libiërs om aanslag op DC-10

PARIJS, 30 OKT. Een Franse onderzoeksrechter heeft vanmorgen een arrestatiebevel uitgevaardigd tegen vier Libische functionarissen, onder wie de zwager van kolonel Moammar Gaddafi. Het viertal wordt verdacht van medeplichtigheid aan de bomaanslag in september 1989 op een DC-10-toestel van de Franse luchtvaartmaatschappij UTA. Dit ontplofte tijdens een vlucht van Brazaville naar Parijs boven de woestijn in Niger, waarbij 170 inzittenden om het leven kwamen.

Gaddafi's zwager, Abdallah Senoussi, geldt als de nummer twee van de Libische inlichtingendienst. De drie anderen verdachten zijn een Libische diplomaat in Kongo (Brazaville), waar de bom in het vliegtuig zou zijn gestopt, en twee agenten van de inlichtingendienst. Ook vaardigde de Franse onderzoeksrechter Jean-Louis Bruguière opsporingsbevelen uit voor de Libische onderminister van buitenlandse zaken, Moussa Koussa en de nummer drie van de inlichtingendienst, Abessalam Zadma, in verband met de zaak.

Vier dagen geleden bepleitte de Franse minister van buitenlandse zaken, Roland Dumas, bij de EG om sancties tegen Libië op te heffen. Deze waren in 1986 genomen omdat Libië werd verdacht van steun aan internationale terroristen. Dumas' voorstel was nog niet aangenomen. (AP)