Foto: Drs. C.O.A. baron Schimmelpennick van der ...

Foto: Drs. C.O.A. baron Schimmelpennick van der Oye is telg uit een geslacht van militairen, bestuurders en bankiers en koestert een rijke geschiedenis en traditie.

Alleen daarom al is bijna niemand geschikter om de Gemeentelijke Archiefdienst van Rotterdam te leiden dan hij. De Archivaris, zoals de directeur van de dienst heet, werkt in een kamer die weinig aan oorspronkelijkheid heeft ingeboet. Zijn persoonlijke inbreng bestaat uit een kast en twee rookfauteuils uit het familiebezit, die hier niet detoneren, en twee schilderijen die qua kleurstelling aansluiten bij het goudkleurige lederen behang. De ideeën van gemeentearchitekt D.B. Logemann over de status van een hoge ambtenaar, uitgedrukt in vierkante meters, weken in 1899 duidelijk af van hedendaagse denkbeelden. Hoewel de archivaris met dertien kilometer aan gemeentelijke en particuliere stukken over Rotterdam, opgebouwd sinds 1540, moet woekeren met de ruimte aan de Mathenesserlaan, heeft hij intens vrede met zijn werkkamer. Zoveel vooroorlogse authenticiteit heeft de stad immers niet kunnen behouden. Het gaat niet aan hier brute ingrepen te plegen, meent hij. In zijn domein, gevuld met indrukwekkende standaardwerken over de algemene geschiedenis van Nederland en Rotterdam en over archiefwetenschap, was het dan ook met enige schroom dat Schimmelpennick de personal computer toeliet. Het ding is een beetje weggemoffeld tussen deur en kast. Er kan zoveel informatie in een PC, verdedigt Schimmelpennick - en je wil nog wel eens iets opbergen als archivaris. (Tekst Hans Wammes, foto Thijs Wolzak)