Foto: DEN BOSCH - Het commando over het ...

Foto: DEN BOSCH - Het commando over het Infanterieregiment Van Heutsz van het 48ste Pantser-infanteriebataljon uit 's Hertogenbosch is gisteren overgedragen aan de commandant van het in Steenwijk gelegerde 45ste Pantser-infanteriebataljon.

Het 48ste is opgeheven als gevolg van de herstructurering van de Koninklijke Landmacht. In de Willem I-kazerne in Den Bosch droeg luitenant-kolonel P. Sonnenschein het vaandel van het regiment Van Heutsz officieel over aan luitenant-kolonel A.J. de Jong van het 45ste Pantster-infanteriebataljon. Het regiment Van Heutsz voert sinds 1950 de tradities van het in datzelfde jaar opgeheven Koninklijk Indisch Leger (KNIL). J.B. van Heutsz (1851-1924) is vooral bekend door zijn leidinggevende rol in de onderwerping van Atjeh, waar hij in 1898 werd benoemd tot civiel en militair gouverneur. Hij was de eerste luitenant die in 1876 de Militaire Willemsorde ontving. (Foto NRC Handelsblad- Freddy Rikken)