Bonden eisen helderheid van directie Mees & Hope

ROTTERDAM, 30 OKT. De vakbonden (FNV, CNV, Unie BLHP) eisen van de directie van Bank Mees en Hope opheldering over de reorganisatieplannen van de bank. Dit staat in een vandaag verstuurde brief van de bonden aan de directie van Mees en Hope. De bonden willen voor aanstaande vrijdagmiddag vier uur weten wat er terechtkomt van het sociaal plan, dat de bonden vorig jaar december met de directie overeenkwamen.

In het sociaal plan werd toegezegd dat bij de reorganisatie gedwongen ontslagen “tot het uiterste vermeden zullen worden”. Vorige week lekte uit dat over een periode van vier jaar 550, in plaats van de eerder door de directie genoemde 300 banen zouden verdwijnen. Daarop vroegen de bonden spoedoverleg met de directie aan. De directie kon op dat moment geen duidelijkheid scheppen omtrent de gevolgen van de reorganisatie, die eind 1993 moet worden afgerond.

Inmiddels is de rook enigszins aan het optrekken. De bonden zijn met de directie zeker nog “on speaking terms”, zoals bestuurder H. Noten van de Dienstenbond FNV het uitdrukt. “Maar we willen wel helderheid over de hoofdpunten. Voor ons is de strekking van het sociaal plan het belangrijkst. We willen vrijdagmiddag bevestigd zien dat het plan op alle werknemers van toepassing blijft”, aldus Noten. Daarnaast eisen de bonden duidelijkheid over eventuele gedwongen ontslagen en de verandering van het salariëringssysteem van de bank.Over gedwongen ontslagen kon directievoorzitter D. van Wensveen vanmorgen in een reactie alleen zeggen dat “Mees en Hope zich aan de formulering in het sociaal plan houdt. Het sociaal plan blijft op de reorganisatie van toepassing. Laat daar geen misverstand over bestaan”.