Begemann-dochter verwerft grote order van defensie

APELDOORN, 30 OKT. De Apeldoornse machinefabriek Werklust kan binnenkort een order van het ministerie van defensie verwachten van 61,4 miljoen gulden.

Staatssecretaris Van Voorst tot Voorst van defensie heeft Werklust gekozen uit acht bedrijven die een offerte hadden gedaan en dit bedrijf voorgedragen aan de Tweede Kamer. Het betreft het leveren van 141 bouwmachines met 50 pantser- en 57 graafmodules voor het uitvoeren van grondverzet-werkzaamheden door de Koninklijke Landmacht.

De offerte van Werklust is volgens de staatssecretaris het voordeligst en voldoet aan alle functionele en technische eisen. Het Apeldoornse bedrijf, dat een dochterbedrijf is van Begemann, is de enige Nederlandse fabriek van shovels en bijbehorende hulpuitrustingsstukken. Er werken tachtig mensen. Over een jaar kan Werklust de eerste machines opleveren, verwacht directeur A. Zeeuw van der Laan.

De order van defensie maakt onderdeel uit van het Project Vervanging Bouwmachines, waar enkele jaren geleden mee is begonnen. Het grootste deel van de bouwmachines van de genie-eenheden (shovels, graafmachines, grondschaven, wieldozers, rupsdozers, scrapers en wroeters) stamt uit de jaren zeventig en is aan vervanging toe.