Wassenaar eist dat hotel keukenfilters schoonmaakt

DEN HAAG, 29 OKT. De gemeente Wassenaar wil de dwangsom van 1500 gulden op iedere overtreding van de hinderwet door Motel Bijhorst van de familie Van der Valk handhaven.

Het motel maakt de keukenfilters niet consequent schoon, zo is de afgelopen jaren volgens de gemeente gebleken. Vanaf 1988 kwamen bij de gemeente Wassenaar herhaaldelijk klachten over stankoverlast van omwonenden binnen. Dat bleek dinsdag tijdens een zitting bij de Raad van State waar het motel om schorsing van de dwangsombeschikking vroeg.

Van der Valk noemt de door de milieu-inspecteur geconstateerde overtredingen - de roosters en filters van de afzuiginstallatie waren volledig verstopt - incidenten. Volgens het motel stelt de inspecteur zich afwijzend op en “legt hij op alle slakken zout”.

Staatsraad M. van Wolferen stelde echter op grond van de briefwisseling tussen gemeente en motel, dat niet van incidenten kan worden gesproken. Zowel bij controles als hercontroles bleken met vet verstopte filters te zijn geconstateerd.

Onbegrijpelijk vindt Van Wolferen de eerste reactie van het motel op de dwangsombeschikking, waarbij het motel vroeg om uitstel van de beschikking om “juridische bijstand te regelen”. Volgens de staatsraad had het management van het hotelconcern beter een schoonmaker met schroevedraaier en reinigingsmiddelen de keuken in kunnen sturen.

De staatsraad gaf met de opmerking dat de gemeente Wassenaar "het volste recht heeft controles op de naleving van de hinderwet te verrichten' blijk sympathie te hebben voor de opstelling van Wassenaar. De gemeente wil de dwangsombeschikking handhaven om een stok achter de deur te hebben. “Motel Bijhorst blijkt immers niet steeds van goede wil”, aldus de woordvoerder van de gemeente. Uitspraak 31 oktober. (ANP)