Versplintering in Pools parlement compleet

WARSCHAU, 29 OKT. Volgens de jongste uitslagen van de Poolse parlementsverkiezingen van zondag zijn de Democratische Unie, de partij van oud-premier Mazowiecki en de belangrijkste intellectuelen uit de voormalige vakbond Solidariteit, en de ex-communistische SdRP nog dichterbij elkaar geëindigd dan aanvankelijk leek.

Volgens de jongste uitslagen, die overigens nog altijd niet volledig zijn aangezien nog niet alle stemmen in Warschau en Gdansk zijn geteld, heeft de Democratische Unie 12,23 procent van de stemmen gekregen, de ex-communistische SdRP 12,07 procent. Hoewel de Unie iets meer stemmen kreeg dan de ex-communisten, zouden de communisten 47 zetels en de unie 46 zetels in de Sejm krijgen. In de eerste uitslagen van gisteren leek de voorsprong van de Democratische Unie aanzienlijk groter: 13,6 tegen 12,5 procent. De nieuwe uitslagen geven ook andere lichte verschuivingen te zien in vergelijking met die van maandagochtend. De derde partij van Polen is niet, zoals eerst leek, de rechts-nationalistische Confederatie voor een Onafhankelijk Polen (KPN) van de ex-dissident Leszek Moczulski, maar de boerenpartij PSL, die voorlopig op 8,88 procent van de stemmen staat, goed voor veertig zetels. De PSL, een partij die in het verleden onder een andere naam als satellietpartij van de communisten heeft gefungeerd, wordt gevolgd door de fundamentalistisch-katholieke WAK, die 8,76 procent van de stemmen heeft gekregen (39 zetels), de Centrum Alliantie met 8,68 procent (33 zetels) en de KPB met 7,56 procent (36 zetels). Daarna komen het Liberaal-Democratisch Congres (KLD) van de huidige premier Bielecki met 7,18 procent (25 zetels), de PL (het voormalige Boeren-Solidariteit) met 5,6 procent (22 zetels) en de vakbond Solidariteit met 4,91 procent van de stemmen (21 zetels).

Voor de versplintering en als gevolg daarvan de verlamming van het politieke leven in Polen maken deze kleine wijzigingen niet veel uit. In Warschau gaat men er algemeen van uit dat er een periode van instabiliteit is aangebroken en dat die de pogingen om uit de economische recessie te raken aanzienlijk zal bemoeilijken.

In totaal zijn negentien politieke partijen er in geslaagd in de Sejm, de Poolse Tweede Kamer, vertegenwoordigd te raken. Daaronder zijn voor het eerst de nationale minderheden: de belangrijkse politieke partij van de Duitse minderheid heeft zes van de vierhonderdzestig zetels in de Sejm en de kieslijst van de Witrussische minderheid heeft één zetel bemachtigd.