G-7 spreken van "historisch akkoord'; Republieken erkennen buitenlandse schuld SU

MOSKOU, 29 OKT. De twaalf Sovjet-republieken hebben vannacht in Moskou een akkoord ondertekend waarin zij gezamenlijk de verantwoordlijkheid nemen voor de buitenlandse schuld van de vroegere Sovjet-Unie. Vertegenwoordigers van de groep van zeven rijke industrielanden (G-7) noemden het akkoord “historisch”.

Het akkoord kwam tot stand na twee dagen van onderhandelingen tussen de onderministers van financiën van de G-7, vertegenwoordigers van de republieken en de econoom Grigory Javlinski, die namens de centrale regering optrad. De drie Baltische republieken, Estland, Letland en Litouwen hebben de overeenkomst niet getekend, maar Javlinski, de belangrijkste economisch adviseur van president Gorbatsjov, zei dat “er geen twijfel bestaat dat de Baltische staten zullen tekenen”.

Op verzoek van vijf republieken (Oekraïne, Wit-Rusland, Rusland, Moldavië en Georgië) werd een clausule in het verdrag opgenomen over de bijdrage van de drie Baltische staten. Deze clausule - een afspraak om een overeenkomst met de Baltische staten te sluiten over de verdeling van de schuld - werd tien minuten voor het ondertekenen door de twaalf republieken aan het akkoord toegevoegd. Vooral de Oekraïne was gebrand op een bijdrage van de Baltische staten. Premier Vitold Fokin van de Oekraïne liep zelfs voor de ondertekening boos de onderhandelingskamer uit, waarna de clausule aan de overeenkomst werd toegevoegd.

De onderministers van de G-7 (Groot-Brittanië, Duitsland, Italië, Japan, Frankrijk, de Verenigde Staten en Canada) kregen waar ze voor kwamen: een geschreven akkoord waarin verantwoordelijkheid werd genomen voor de buitenlandse Sovjet-schuld. De G-7 heeft de erkenning ervan altijd als voorwaarde voor onderhandelingen over Westerse economische hulp gehanteerd. De buitenlandse schuld bedraagt op dit moment omgerekend 130 miljard gulden. De Vneshekonombank, de Sovjet-bank voor buitenlandse economische betrekkingen, zal als centrale schuldbemiddelaar optreden.

“Het was de eerste keer dat de twaalf republieken, de centrale regering en de G-7 over economische problemen van de Sovjet-Unie konden discussiëren,” zei de Canadese vertegenwoordiger, David Dodge. Het voorstel voor de besprekingen werd door de G-7 gedaan tijdens de vergadering van het IMF (Internationale Monetaire Fonds) en de Wereldbank eerder deze maand in Bangkok. Toen werd ook duidelijk dat de omvang van de economische problemen van de Sovjet-Unie nog niet volledig in kaart waren gebracht. Onduidelijk was bijvoorbeeld hoeveel goudreserves de Sovjet-Unie op dit moment nog heeft. Deskundigen van de G-7 buigen zich ook over dit probleem. (AP, AFP)