FNV boos op bewindvoerder na faillissement

OOSTERBEEK, 29 OKT. De Industriebond FNV wil een klacht indienen tegen de bewindvoerder-curator in het faillissement van Nijhuis Alkono te Oosterbeek, mr. C. Reintjes. FNV-bestuurder P. van Emmenes verwijt hem onzorgvuldig handelen.

Nijhuis Alkono, fabrikant van aluminium raamkozijnen, is afgelopen vrijdag failliet verklaard. Daarbij verloren 92 van de 148 werknemers hun baan. De anderen zetten het bedrijf onder de naam Aluminium Geveltechniek Nederland (AGN) voort.

De FNV werd niet officieel over het faillissement geïnformeerd. Van Emmenes hoorde er pas gisteren van, toen hij ongeruste telefoontjes van ontslagen personeelsleden kreeg. Hij vindt dat Reintjes de bond tijdig had moeten informeren. De curator meent dat de ondernemingsraad de vakbond had moeten inlichten.

Nijhuis Alkono liet bij het faillissement een schuld van 35 miljoen gulden na. De grootste aandeelhouder, de directeur van kunstoffenhandel Vink uit Didam, stak eerder 25 miljoen gulden in het bedrijf om tekorten aan te zuiveren. In 1987 werd een interim-manager aangesteld, zonder resultaat. Vink eiste stopzetting van het interim-management en een week geleden werd sursèance van betaling aangevraagd.

Directeur B.R. Smit van Nijhuis Alkono had enige tijd geleden contact met de bonden over een eventuele reorganisatie, die zo'n zestig banen zou kosten. Van Emmenes zegt sindsdien gewacht te hebben op toegezegde aanvullende informatie.

Vrijdagmiddag bracht Reintjes de werknemers op de hoogte van het bankroet. Daarbij werd gezegd dat de 56 die in dienst konden treden van AGN 's avonds gebeld zouden worden. Van Emmenes noemt dat schandelijk: “Je laat 148 mensen toch niet de hele avond bij de telefoon zitten? Bovendien hadden de ontslagen veel zorgvuldiger bekeken moeten worden.”