Ex-psychiater Finkensieper vraagt om gratie

ARNHEM, 29 OKT. Drs. H.O.Th. Finkensieper, de tot zes jaar gevangenisstraf veroordeelde ex-psychiater en ex-directeur van de Heldringstichtingen in Zetten, heeft vrijdag bij het ministerie van justitie een verzoek tot gratie ingediend.

Dat heeft de kabinetschef van het gerechtshof in Arnhem gisteren meegedeeld. Als het gratieverzoek in behandeling wordt genomen, zal de tenuitvoerlegging van de straf zes tot acht maanden wordt uitgesteld. Mr. E. Sutorius, raadsman van Finkensieper, zegt het verzoek tot gratie te hebben ingediend “omdat de maatschappij mijn cliënt al op de zwaarst mogelijke manier heeft gestraft.” Bovendien is het volgens de raadsman onmogelijk een huis van bewaring te vinden waar de ex-psychiater met rust zal worden gelaten. De afdeling Gratie van het ministerie zal het kabinet van de Procureur Generaal in Arnhem advies vragen. Als het gratieverzoek wordt afgewezen, wordt dat bekrachtigd door de minister van justitie. Toewijzing van gratie gebeurt door de koningin.