Enso-Gutzeit zakt diep in rode cijfers

Het Finse papier- en celluloseconcern Enso-Gutzeit, grootaandeelhouder van Berghuizer Papierfabriek in Wapenveld, is diep in de rode cijfers beland.

In de periode januari tot en met augustus van dit jaar boekte Enso-Gutzeit een verlies van omgerekend 173,2 miljoen gulden tegen een winst van 131,8 miljoen gulden in dezelfde periode van 1990.

Een overschot op de cellulosemarkt zet de prijzen onder druk terwijl ook bij de afzet van de andere papierprodukten de marges in de knel zijn geraakt. De omzet verminderde met 12,2 procent tot 6,09 miljard Finse mark (1,35 miljard gulden). Voor de resterende maanden van het jaar wordt geen herstel meer verwacht.

Berghuizer Papierfabriek, waarin het Finse concern een meerderheidsbelang van 57,7 procent bezit, maakte eerder deze maand bekend dat een beslissing over de aanschaf van een nieuwe papiermachine die de produktiecapaciteit ruimschoots zal verdubbelen is uitgesteld tot volgend jaar. Debet hieraan zijn de verslechterde markt voor ongestreken papier en de sterk tegenvallende resultaten bij de grootaandeelhouder. Met de investering zou een bedrag zijn gemoeid van 600 miljoen gulden.