Eis: 7 jaar cel wegens handel in amfetamine

MAASTRICHT, 29 OKT. De officier van justitie in Maastricht, mr. J. Nabben, heeft gisteren op de elfde dag van het proces tegen een groep verdachten van amfetaminehandel zeven jaar gevangenisstraf geëist tegen de 46-jarige R. van L. uit Sittard. De man zou de leider zijn geweest van de organisatie die tot oogmerk had amfetamine te produceren en te verhandelen. Hij werd vorig jaar in de val gelokt door twee pseudo-kopers van Scotland Yard, met wie hij in contact was gebracht door de Duitse "peetvader' van de amfetaminehadel K. P., die door de Duitse politie als informant was aangeboden.

De zaak sleept al maanden voort omdat op aandringen van de advocaten - en later ook op last van de rechtbank - helderheid moest worden verkregen over de rol die Kalle P. gespeeld heeft. De verdedigers van Van L. en zijn medeverdachten beweren dat hij door K. P. is uitgelokt om zo een concurrent uit te schakelen. P. is de afgelopen maanden twee keer in Duitsland gehoord, maar beriep zich telkens op zijn verschoningsrecht.

Volgens de officier van justitie hoeft de rol van de Duitse "peetvader' niet verder te worden uitgezocht. Dat het inschakelen van de man binnen de richtlijnen voor undercover-operaties was gebleven, is tot nu toe alleen door de Nederlandse recherche en de Duitse "runner' van P. bevestigd.

Van L. zou niet tot een daad zijn gebracht waartoe hij anders niet zou zijn gekomen. Hij had zich op ieder moment kunnen terugtrekken, maar in plaats daarvan had hij de pseudokopers aangeboden regelmatig grote partijen amfetamine naar Engeland te brengen, aldus de officier.

Tegen de helpers van Van L., die twee laboratoria bemanden in Echt en Simpelveld, eiste de officier van justitie gevangenisstraffen variërend van een jaar voorwaardelijk tot vier jaar onvoorwaardelijk.