BROCCOLI-QUICHE

Omdat de vulling van deze quiche sneller gaar is dan het deeg, wordt eerst het deeg gebakken. Eventueel kan men een extra portie deeg maken en dat invriezen om later te gebruiken.

Voor het deeg is nodig:

200 gram bloem 160 gram boter 1-2 theelepel zout circa 80 milliliter ijswater

Voor de vulling is nodig:

250 gram broccoli 3 lenteuitjes of 1 kleine ui 4 eieren 200 milliliter slagroom (of 2 deciliter) 200 gram geraspte gruyère kaas zout, peper, nootmuskaat

Snijd de koude boter in stukjes van circa 1 centimeter. Doe bloem, boter en zout in een foodprocessor en zet de machine een paar maal enkele seconden aan. Voeg als het er kruimelig uitziet beetje bij beetje terwijl de machine draait, het water toe. Stop zodra het deeg er als één massa uitziet. Verpak het deeg in huishoudfolie en leg het twee uur in de koelkast.

Rol het deeg uit tot een royale ronde lap. Bij een bakvorm met een middenlijn van 30 centimeter moet de deeglap zo'n 36 centimeter zijn. Leg het deeg in de vorm en prik hier en daar met een vork wat gaatjes in de bodem. Leg er een vel aluminiumfolie op dat wordt voorzien van een laagje gedroogde peulvruchten, die de bodem bij het bakken vlak zullen houden. Zet de vorm met het deeg eerst nog een half uur in de koelkast.

Verwarm de oven voor op 225 graden celsius. Bak de quiche ongeveer 20 minuten. Verwijder dan folie en peulvruchten en laat het deeg nog eens 5 minuten bakken. Laat de quiche op een rooster afkoelen.

Maak de broccoli schoon, snijd de bloemen los van de stelen. Schil eventueel de dikkere stelen. Kook eerst de stelen ongeveer 3 minuten in water met wat zout. Doe dan de bloemen bij de stelen en laat alles nog eens 3 minuten koken. Schep de broccoli uit de pan in ijskoud water. Laat de broccoli uitlekken en snijd het klein.

Strooi de helft van de kaas over de taartbodem. Verdeel hier de broccoli en de gesneden ui over. Klop de eieren met de slagroom en roer er zout, peper en nootmuscaat door. Giet dit mengsel op de broccoli. Bedek alles met de overgebleven kaas en leg hier en daar een klein klontje boter. Zet de taart nu ruim een half uur in een oven van 190 graden celsius.

Laat de gare quiche even afkoelen op een rooster, zodat ze wat makkelijker uit de vorm komt.

Deze broccoli-quiche kan zowel warm als koud gegeten worden.

    • Anne Scheepmaker