Beurs verwacht milde koersreactie Philips op cijfers

AMSTERDAM, 29 OKT. De hardnekkige recessie in de VS en Groot-Brittannië heeft het kwartaalresultaat van Philips - dat morgen wordt gepresenteerd - gedrukt. Maar analisten menen dat de schade bij Philips beperkt is gebleven, waardoor de koersreactie mild zal zijn.

AMSTERDAM Philips, dat gisteren sloot op 32,70 gulden, was omstreeks het middaguur een dubbeltje lager. De verwachting is dat de hardnekkige recessie in de Verenigde Staten en Groot-Brittannië het resultaat van Philips over het derde kwartaal heeft gedrukt. A. Dean, analist van Morgan Stanley in Londen, meent dat een lagere resultaat in sommige sectoren als gevolg van recessie reden tot zorg is - “Het is niet de schuld van Philips”.

Tegelijkertijd hopen marktvorsers dat Philips de schade beperkt heeft gehouden, waardoor het eventuele koersverlies bescheiden zal blijven. Volgens een ruwe schatting zal het kwartaalresultaat van Philips uitkomen tussen 100-165 miljoen gulden, tegen 187 miljoen over het tweede kwartaal.

De financiële wereld werd drie maanden geleden aangenaam verrast door de cijfers over het tweede kwartaal. B. Coleman van het effectenhuis Van Meer James Capel in Londen meent dat Philips dit jaar weer dividend zal uitkeren. Hij schat de dividendbetaling op één gulden, terwijl anderen niet hoger uitkomen dan veertig cent.

Hervatting van de dividendbetaling is een cruciale factor bij de koersontwikkeling van Philips. Een aantal Amerikaanse institutionele beleggers mag pas weer in het Nederlandse elektronicaconcern beleggen als dat de dividendbetaling hervat.

De internationals profiteerden vandaag van de hogere dollar en hogere koersen op de buitenlandse beurzen. Koninklijke Olie (slot: 154,50 gulden) was veertig cent hoger. Unilever (slot: 165,90) won 1,10 gulden. Unilever, dat behoort tot de top-drie van voedingsconcerns in de wereld, is net als de concurrentie driftig op zoek naar nieuwe acquisities. Analisten menen dat als één concern een bod van enkele miljarden guldens doet, de concurrenten snel zullen volgen. Het Zwitserse Nestlé is vastbesloten zich in de top te handhaven en de Amerikaanse gigant Philip Morris werpt zijn blik over de Atlantische oceaan.

De chemiefondsen Akzo en DSM, die deze week komen met de kwartaalcijfers, waren respectievelijk onveranderd en drie dubbeltjes lager. De verwachting is dat beide fondsen lagere kwartaalresultaten hebben geboekt. DSM, dat meer afhankelijk is van basischemie, heeft de grootste daling te verwerken gekregen, zo menen analisten.

KLM (slot: 37 gulden) won vijftig cent. De luchtvaartmaatschappij ontkende een krantebericht dat zij in bespreking zou zijn met Japan Airlines (JAL) over samenwerking. KLM voegde daaraan toe geen plannen te hebben in die richting. Ook Jal ontkende het bericht.

VRG steeg 1,80 naar 45,70 gulden in relatief drukke handel nadat duidelijk werd dat het papierfonds niet de helpende hand zal reiken aan het noodlijdende Infotheek. De koers van VRG schoot gisteren 1,60 gulden naar beneden als gevolg van zorgen over een mogelijk overname van Infotheek door VRG.

De koers van Medicopharma schoot meer dan tien procent omhoog na het bericht dat directeur S. Fontein opstapt. Medicopharma, dat in maart nog een hoogtepunt bereikte van 61,80 gulden, bereikte op 10 oktober een dieptepunt van 20,00 gulden. Omstreeks het middaguur was de koers (slot: 21,80 gulden) 2,20 gulden hoger.

Grootste daler bij de lokale fondsen was het textielfonds Wyers Beheer, dat, zonder directe aanleiding, liefst 4,50 daalde tot 28 gulden. Op de parallelmarkt waren de koersen vanmorgen niet in beweging te krijgen.

NEW YORK Koopjesjagers, programmagestuurde en technische aankopen brachten gisteren een week van afkalvende koersen op Wall Street tot staan. Het Dow Jones industrieel gemiddelde sloot 40,70 punten hoger op 3.045,62. Maar de tegenstrijdige berichten over de Amerikaanse economie veroorzaken een afwachtende houding bij beleggers.

LONDEN De koersrally gisteren zette zich bij opening nog even voort, maar ebte in de loop van ochtend weg. British Aeropspace maakte vanmorgen bekend dat maar 4,9 procent van een controversiële claimemissie was geplaatst. Deze mislukking was volgens de verwachting, zodat het koersverlies van Bae meeviel. Het FT-100-koersgemiddelde (slot: 2.558,5) was omstreeks het middaguur 1,9 punten lager.

FRANKFURT Frankfurt zette vanmorgen de betere stemming van gisteren voort, maar handelaren zeiden niet zeker te zijn dat de recente periode van lethargie nu zijn einde nadert. Onzekerheid over de investeringen in oostelijk Duitsland speelt daarbij een rol. Het Dax-30-koersgemiddelde (slot: 1.576,81) was omstreeks het middaguur bijna veertien punten hoger.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vandaag voor het eerst sedert een week boven 25.000 punten, maar handelaren zeiden dat de winst vooral was te danken aan het hogere slot op Wall Street. Ondanks het goede sentiment - als gevolg van de verwachting dat de rente zal dalen - waren de omzetten beperkt. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot 238,89 punten hoger op 25.140,61.