Afwijking bedreigt fokstier

UTRECHT, 29 OKT. De faculteit diergeneeskunde van de Rijksuniversiteit in Utrecht heeft bij een Nederlands kalf een ernstige erfelijke afwijking ontdekt. Prof.dr. G. Wentink van de vakgroep Inwendige Ziekten en Voeding der Grote Huisdieren verwacht dat er nog veel meer kalveren met zo'n afwijking zullen komen. Verantwoordelijk daarvoor is de bekende Amerikaanse fokstier Bell. De afwijking, als gevolg waarvan de dieren op jonge leeftijd overlijden, komt volgens de hoogleraar mogelijk voor bij meer dan de helft van de toekomstige driehonderd Nederlandse fokstieren.

De erfelijke afwijking wordt gevormd door een gebrek aan bepaalde eiwitten aan het oppervlak van de witte bloedcellen. Deze zijn nodig bij het afweren van binnendringende ziekteverwekkers. Als gevolg daarvan kunnen binnenkomende bacteriën niet of nauwelijks onschadelijk gemaakt worden. De kalveren sterven dan ook binnen enkele maanden aan de gevolgen van allerlei ontstekingen.