Zege Minnesota Twins sensationele afsluiting

MINNEAPOLIS, 28 OKT. De duizenden witte zakdoekjes in het Metrodome in Minneapolis waren bij de beslissende honkbalwedstrijd van de World Series, de finale van het Amerikaans kampioenschap voor profclubs, niet alleen meegebracht om de Minnesota Twins hartstochtelijk toe te wuiven. Uiteindelijk konden ze ook worden gebruikt om de tranen weg te vegen, de vreugdetranen. In één van de spannendste playoffs aller tijden won Minnesota de beslissende zevende wedstrijd tegen de Atlanta Braves met 1-0 in de verlenging. De eindstand in de onderlinge confrontatie kwam daarmee, na een achterstand van 2-3, toch nog op 4-3.

De ruim 55.000 toeschouwers in Minneapolis raakten in de gelijkmakende tiende slagbeurt in extase. Een hoge tik van Gene Larkin stelde Dan Gladden in staat het enige punt te maken. Daarmee kwam een einde aan mogelijk de gedenkwaardigste titelstrijd ooit, tussen twee clubs die vorig seizoen nog onderaan eindigden. Het sprookje van Atlanta was vannacht na 3 uur en 23 minuten uit, dat van Minnesota gaf nog uren en waarschijnlijk dagen, weken en maanden reden tot uitzinnige bespiegelingen.

De winnende klap van Larkin was vooraf gegaan door een hit van Gladden. Diens knuppel brak daarbij af onder het geweld, maar hij slaagde er wel in languit het tweede honk te bereiken om vervolgens naar drie te worden gebracht. Kirby Puckett, die zaterdag het evenwicht herstelde door in de elfde innings een homerun te slaan, en Kent Hrbek kregen daarop van de derde Braves-pitcher Alejandro Pena, die na John Smoltz en de linkshandige Mike Stanton als troef-reliever naar de heuvel werd gestuurd, uit tactische overwegingen een vrije loop.

De meeste hulde ging uit naar werper Jack Morris, die voor de Twins de eerste wedstrijd won en ook de laatste. Hij stond daarvoor gisteren tien innings op de heuvel, waarin hij met steun van zijn defensie geen enkele run incasseerde ondanks zeven honkslagen tegen. Morris werd uitgeroepen tot de waardevolste speler van de Series.

Het was voor het eerst sinds 1987 dat een ploeg alle vier thuiswedstrijden won of dat drie wedstrijden moesten worden verlengd en dat soms pas de allerlaatste klap de doorslag gaf.

De Twins konden in de gelijkmakende achtste slagbeurt geen voordeel halen uit een haast ideale mogelijkheid: alle honken bezet en pas één nul. Ook twee honklopers in de negende inning haalde de thuisplaat niet. Daartoe zou alleen Gladden in de tiende in staat worden gesteld.