Stichting Thuiszorg dreigt met acties bij aanblijven directeur

HARMELEN, 28 OKT. Bijna de helft van het personeel van de Stichting Thuiszorg Oudenrijn in Harmelen dreigt met acties als het bestuur vanavond niet besluit de directeur van de stichting te ontslaan. Het personeel eist het vertrek van de directeur omdat hij eind september door de Utrechtse rechtbank is veroordeeld tot vier maanden voorwaardelijke gevangenisstraf en betaling van smartegeld wegens poging tot verkrachting van een medewerkster.

De directeur ontkent de beschuldiging en is in hoger beroep gegaan. Zolang die procedure loopt wil het bestuur hem niet schorsen. Toen het justitiële onderzoek al liep, werd de directeur benoemd tot voorzitter van het Bureau Slachtofferhulp in het westelijk deel van de provincie Utrecht. Die functie heeft hij vorige week neergelegd.

Het personeel vindt dit niet ver genoeg gaan; 65 van de 150 voornamelijk vrouwelijke personeelsleden verzetten zich openlijk tegen de directeur en het bestuur. “De situatie is onhoudbaar”, zegt J. de Vries, woordvoerder van de werknemers. “Besluit het bestuur vanavond niet tot ontslag, dan volgen verdergaande acties, wellicht staking.”

Tegen de directeur was eind 1989 een aanklacht ingediend door een ex-medewerkster van de stichting thuiszorg. De directeur zou haar in 1983 hebben aangerand. Zij had hem niet eerder durven aanklagen uit angst voor ontslag. Pas toen zij hoorde dat ook andere medewerksters door de directeur waren lastiggevallen, besloot zij gerechtelijke stappen te ondernemen.

Begin 1990 werd de directeur in tijdelijke hechtenis genomen voor verhoor. Het bestuur besloot toen, hangende het onderzoek, de directeur in dienst te houden. Toen het bestuur ook na de uitspraak van de rechtbank op 27 september bij dit besluit bleef, kwamen de 65 medewerksters in verzet. Hun woede werd vergroot toen bleek dat de proceskosten zijn betaald door de stichting.

Het stichtingsbestuur weigert commentaar. In een begin oktober verstuurde brief aan het personeel verklaarde het bestuur de directeur te handhaven om persoonlijk leed te vermijden.