Mitsotakis ontslaat zijn tweede man

ISTANBUL, 28 OKT. De Griekse premier Mitsotakis heeft zaterdag zijn minister van algemene zaken Evert uit het kabinet verwijderd. Het vertrek van de op één na machtigste kan een regeringscrisis inluiden.

Nijdige verklaringen van Evert “dat hij net zo goed kon opstappen en dat niemand onmisbaar was” moesten volgens Mitsotakis worden opgevat als een ontslagneming.

Het conflict tussen de twee mannen was het laatste in een reeks. Evert had bezwaren laten horen tegen het feit dat een bureau ter informatie over het buitenlands beleid onder supervisie komt van minister van buitenlandse zaken Andonis Samarás, die geldt als protégé van de premier. Evert zelf had informatie in zijn portefeuille.

Hij bracht ook ter sprake dat twee weken geleden geheime correspondentie was uitgelekt die Mitsotakis met president Bush had gevoerd na zijn mislukte topontmoeting op 11 september in Parijs met de Turkse premier Yilmaz. In die brieven sloot Mitsotakis zich aan bij het Amerikaanse standpunt inzake Cyprus. De schuldigen aan het lek moesten worden opgespoord en gestraft, aldus Evert, die volhield dat dit geen aanval op Samarás inhield. Zijnerzijds ontkende de minister van buitenlandse zaken dat er een conflict was met Evert.

Toen Evert ook nog poneerde dat de premier zich verkeerd liet voorlichten, was de maat vol. De 46-jarige oud-burgemeester van Athene, letterlijk en figuurlijk een zwaargewicht, wordt algemeen gezien als een rivaal voor de 72-jarige Mitsotakis. Hij gold ook als bruggehoofd binnen de regering voor de algemeen gerespecteerde president Karamanlis (84), die het premierschap van Mitsotakis altijd al met gemengde gevoelens heeft bezien.

    • Frans van Hasselt