Liberalen winnen kalme verkiezingen Colombia

BOGOTA, 28 OKT. Verkiezingen in Colombia voor het parlement en een reeks provinciale gouverneursposities zijn gisteren onder zware politiebewaking betrekkelijk rustig verlopen. Wel schoten guerrillastrijders twee politie-agenten en een burger dood die verkiezingsfunctionarissen begeleidden. In totaal waren 80.000 militairen en politie-agenten ingezet om de veiligheid van de kiezers te garanderen.

De regerende Liberalen boekten de beste resultaten bij de verkiezingen. De conservatieven, van oudsher de grote concurrent van de Liberalen, leden daarentegen fors verlies. De Democratische Alliantie, die voortkomt uit de linkse guerrilla-organisatie M-19, zag haar steun onder de kiezers dalen.

Op het ogenblik dat ruim 70 procent van de stemmen was geteld, leken de Liberalen aan te koersen op een absolute meerderheid van 56 zetels in de tot 102 leden teruggebrachte Senaat, het belangrijkste van de twee huizen in het Colombiaanse congres.

De Conservatieve Partij zag meer dan de helft van haar zeteltal verdwijnen en zal vermoedelijk nog slechts 15 senatoren overhouden. Een andere conservatieve partij, de Nieuwe Democratische Kracht, onder leiding van de vroegere burgemeester van de hoofdstad Bogota Andres Pastrana, kan rekenen op tien zetels.

De Democratische Alliantie van M-19 kreeg ongeveer tien procent van de stemmen en zal vermoedelijk negen zetels in de Senaat bezetten, aanzienlijk minder dan de 27 procent die de partij vorig jaar december wist te behalen bij verkiezingen voor een constitutionele vergadering.

De opkomst bij de verkiezingen van gisteren was bijzonder laag. Slechts naar schatting eenderde van het electoraat nam de moeite om zijn stem uit te brengen.

De verkiezingen zouden eigenlijk pas over ruim twee jaar moeten plaatshebben, maar er werd besloten om deze te vervroegen met het oog op een aantal constitutionele hervormingen die de constitutionele vergadering had voorgesteld. (Reuter, AFP)