Kwartaalwinst Boeing omhoog

De winst van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Boeing is in het derde kwartaal van dit jaar gestegen van 378 miljoen dollar tot 401 miljoen dollar dankzij een groei van de verkoop van commerciële vliegtuigen en een daling van het exploitatieverlies in de defensiesector.

De omzet groeide van 7,18 miljard dollar tot 7,66 miljard dollar, heeft Boeing bekendgemaakt tijdens een bestuursvergadering in Tokio.

Over de eerste negen maanden van dit jaar steeg de winst van 1,07 miljard dollar tot 1,16 miljard dollar en de omzet van 20,58 miljard dollar tot 21,56 miljard dollar. Het exploitatieverlies in de defensie- en ruimtevaartdivisie zal dit jaar aanzienlijk kleiner zijn dan in 1990. In 1992 wordt in deze sector weer winst verwacht, aldus topman Frank Shrontz.

Boeing heeft in het derde kwartaal niet te maken gehad met annuleringen van zekere vliegtuigorders. Wel hebben verscheidene luchtvaartmaatschappijen laten weten dat zij geen gebruik zullen maken van opties. Shrontz deelde verder mee dat Boeing mogelijkheden onderzoekt voor de Canadese dochteronderneming De Havilland. Het Amerikaanse concern had deze fabrikant van kleinere vliegtuigen willen verkopen aan de Italiaanse Alenia en het Franse concern Aerospatiale, maar de transactie werd begin deze maand verboden door de Europese Commissie. Fokker en British Aerospace hadden bezwaar aangetekend omdat de Frans-Italiaanse combinatie een te dominerende marktpositie zou krijgen.