Kans op grote order HSA voor defensie Taiwan

ROTTERDAM, 28 OKT. Hollandse Signaal Apparaten (HSA) maakt een goede kans op orders voor radar- en elektronicasystemen voor de Marine van Taiwan. Dit verwacht de Stichting Nederlandse industriële inschakeling defensie-opdrachten. HSA zelf ontkent dat al over orders wordt gesproken met Taiwan.

HSA-woordvoerder A.E. Marseille zei vanochtend dat het bedrijf een inventarisatie heeft gemaakt van apparatuur die Taiwan voor zijn defensie nodig heeft, en een lijst van radar- en elektronicasystemen die het mogelijk kan leveren aan dit land. Het gaat om een "marktpeiling', op basis van publikaties in defensie-handboeken en vaktijdschriften. “Aan de hand van publikaties kun je nagaan welke marineschepen een land heeft en welke apparatuur de krijgsmachtonderdelen hebben. Je weet ook wat de levensduur daarvan is. Zo krijg je een inzicht in de concrete mogelijkheden”, zegt Marseille. Hij wil om concurrentie-overwegingen geen details onthullen en kan daarom ook niet zeggen of in de inventarisatie levering van apparatuur voor nieuwe onderzeeërs is opgenomen.

Ir. Dibbets, voorzitter van de Stichting Nederlandse industriële inschakeling defensie-opdrachten, zei gisteren voor de IKON-radio: “Signaal krijgt naar onze informatie mogelijkheden om voor Taiwan op het gebied van radar- en elektronicasystemen te leveren. Die orders betreffen vervanging, uitbreiding of vernieuwing van bestaande systemen.” In totaal zou het gaan om ongeveer 1 miljard gulden, een order-omvang vergelijkbaar met de gedeeltelijke bouw van 6 Taiwanese onderzeeboten bij de Rotterdamse scheepswerf RDM waarom Taiwan heeft verzocht.

De orders zouden Signaal 5000 manjaren extra werkgelegenheid opleveren. De regering zou snel over een exportvergunning moeten beslissen, meent Dibbetz. HSA heeft echter volgens woordvoerder Marseille nog geen aanvraag voor zo'n vergunning bij het ministerie van economische zaken ingediend.

Eventuele aanvragen voor exportvergunningen voor levering van defensiemateriaal zullen door de Nederlandse regering opnieuw worden bekeken in het licht van de veranderde politieke verhoudingen met de Volksrepubliek China, die zich fel blijft verzetten. In 1984 besloot de regering onder druk van Peking geen vervolgorder voor onderzeeboten meer toe te staan, nadat de Schiedamse werf Wilton Feyenoord twee boten aan Taiwan had geleverd. Ook voor de grote politieke partijen in de Tweede Kamer zijn nieuwe leveranties aan Taiwan nu wel bespreekbaar.