Het andere licht op de topsport

Hij behoorde niet tot de sprekers op het symposium "Sport opnieuw belicht' dat de Nederlandse Sport Federatie en de Nederlandse Stichting voor Verlichtingskunde vrijdag hielden over de ontwikkelingen op het gebied van de sportverlichting. Toch doet Arie Don, de voormalige manager van atlete Nelli Cooman, er alles aan beroemde sportmensen Het Licht te laten zien.

Don, die ooit professioneel tegen een bal trapte, gaat daarbij voor het blad Second Look de Nederlandse grootheden langs in de hoop ze te bekeren. De weergave van die met enkele antwoorden opgetuigde monologen noemt hij interview dat anderen de weg moet wijzen. Daarbij bedient hij zich van een aantal zekerheden: het huwelijk is de hoeksteen van de samenleving, veel sportmensen scheiden en één van de mensen die dat stimuleert is haptonoom Ted Troost. Die moet het in elk gesprek ontgelden. “Hij is een marionet van geesten”, verklaarde hij in het Algemeen Dagblad zijn actie tegen de Rotterdamse vertrouwensman van vele topsporters.

In het tweede nummer van Second Look spreekt Don Johan Cruijff toe. Dat de trainer in Barcelona "De Verlosser' wordt genoemd komt hem wel goed uit, want er is in het leven maar één echte.... Of Cruijff het getal "666' iets zegt? “Niets”, erkent de Barcelona-trainer. Als Don omstandig heeft uitgelegd dat het hier gaat over de Anti-Christ stelt Cruijff vast dat “iedereen zijn magische nummers heeft”.

“Als 22 spelers bidden voor de overwinning, wie gaat hij dan helpen”, wil Cruijff wel eens weten. De evangelist, wiens voormalige pupil Cooman tot voor kort met een opzichtig ritueel voor de start de steunt en kracht uit de hemel afsmeekte, is het met Cruijff eens. “Jij bent een van de weinige topsporters geweest, die aangegeven heeft dat sport niets met het Evangelie te maken heeft.”

En of hij nadenkt over het leven na dit leven? “Ja en nee, ja en nee. Ik denk....”. Don: “Ik zou er toch maar meer tijd insteken als ik jou was.” Aan het eind van de met enkele zinnetjes van Cruijff opgetuigde ellenlange betogen van Don ontdekt de laatste dat zijn werk onaf is. Of hij nog eens mag komen praten over de Bijbel? Cruijff: “Je kan het allicht proberen.” Don besluit met de hoop dat Cruijff en zijn gezin later in de hemel mogen komen, want anders is hun leven en dat van al die topsporters zinloos geweest!! En dat gesprek ook, natuurlijk.

    • Peter de Jonge